GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dag Hammarskjölds Backåkra kan få Stora turismpriset: ”Haft en helt fantastisk säsong”

Dag Hammarskjölds Backåkra har röstats fram som Skånes kandidat till Stora Turismpriset 2018.
– Det hade vi inte vågat hoppas på. Det är en stor ära och vi är jättestolta, säger intendent Karin Erlandsson.
Backåkra • Publicerad 5 september 2018
Dag Hammarskjölds Backåkra återinvigdes i mars i år, efter omfattande renovering. Nu kan besöksmålet få Stora Turismpriset.
Dag Hammarskjölds Backåkra återinvigdes i mars i år, efter omfattande renovering. Nu kan besöksmålet få Stora Turismpriset.

Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Priset ges för insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet och varje region får nominera en kandidat.

Tourism in Skåne utlyste en omröstning med fyra kandidater: förutom Backåkra kunde man rösta på Nyrups naturhotell, Travelshop och Skarhults slott. Dag Hammarskjölds Backåkra fick hela 65 procent av rösterna och står nu klar som Skånes kandidat till priset.

– Dag Hammarskjölds Backåkra känns som en mycket värdig skånsk kandidat. De värden som Backåkra och dess omgivningar erbjuder, och de insatser som görs i Dag Hammarskjölds anda känns högaktuella och mycket angelägna, säger Pia Jönsson Rajgård, vd på Tourism in Skåne i ett pressmeddelande.

Karin Erlandsson, intendent på Dag Hammarskjölds Backåkra säger till YA att det är en stor ära att få representera Skåne.

– Det hade vi inte vågat hoppas på, vi är så klart jättestolta, säger hon och beskriver en fantastisk säsong sedan återinvigningen i mars.

Runt 10 000 besökare har besökt gården sedan dess och köerna har ringlat långa till de guidade visningarna, berättar Karin Erlandsson.

– Det har vällt in barnfamiljer och unga, en helt ny målgrupp mot vad vi haft tidigare. Det har säkert att göra med den mediala uppmärksamheten vi fick när FN:s säkerhetsråd var hos oss i april.

Karin Erlandsson.
Karin Erlandsson.

Skulle du säga att Backåkra fått upprättelse efter alla år som gården stod och förföll?

– För familjen Hammarskjöld – som har lagt ner så mycket energi och kraft för att få igenom dels en förändring av testamentet, dels renoveringen – känns det så klart väldigt bra. Nu känns det som vi är på rätt väg och vi ska förvalta detta med nya tematiska utställningar varje år.

Vad skulle du säga gör Backåkra till en värdig kandidat till turismpriset?

– Jag tror att det är kombinationen av naturen, som är absolut unik, och att hela världen möts på en plats och får ta del av FN:s arbete via Dag Hammarskjöld.

Hur tror du att ni står er mot de andra nominerade?

– Jag har inte riktigt hunnit ta in det här, varje dag har varit så intensiv och allt har gått så snabbt. Men jag ska sätta mig och titta på vilka våra konkurrenter är.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.