Annons

Dags att frossa på goda bullar

I dag är det fettisdagen. Dagen då tusentals fastlagsbullar lämnar stadens konditorier och glatt slinker ner i våra magar. Om den sedan ska vara stor eller liten, kallas fastlagsbulle eller semla beror helt på tycke och smak.
Ystad • Publicerad 4 mars 2014
Foto: 
En bra fastlagsbulle ska smälta i munnen, tycker bagaren Desirée Olsson. Bullen ska vara saftig, ha en rik smak på mandelmassan och lättvispad grädde. Både hon och Per Söderberg, ägare till stenugnsbageriet föredrar den mindre varianten.Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: 

– Bullen ska vara saftig och mjuk, mandelmassan rik på smak och grädden lättvispad. En bra semla ska smälta i munnen och det ska finnas harmoni och balans i den, säger bagaren Desirée Olsson.

Hon jobbar på Söderbergs & Saras stenugnsbageri på Regementsgatan i Ystad. I köket är allt förberett inför tisdagens fettisdag. Plåtar med små och stora vetebullar står staplade ovanpå varandra för att jäsa över natten. Totalt går det åt flera hundra på fastlagsbullens högtidsdag och det är den mindre varianten som dominerar i antal.

Annons

– De är populära. En del vill bara ha en aptitretare och tycker det är för mastigt med en stor semla, säger Desirée Olsson.

Normalt gör bageriet alla sina produkter på surdeg men fastlagsbullarna utgör ett undantag.

– De flesta vill ha en ren vetebulle. Surdeg blir mer matigt.

Med vana rörelser visar Desirée Olsson hur en perfekt fastlagsbullen ska se ut. En stor och en liten bulle ställs på det stora bakbordet. Med en sax klipps toppen på bullarna av så ett trekantigt lock skapas. Därpå fylls bullen med en stor klick av bageriets egen mandelmassa och vispgrädde spritsas på. Locket läggs på och pudras lätt med florsocker.

– Vi är väldigt traditionella i Sverige. Är det fettisdagen så äter vi semlor. Det är en härlig tradition.

Maria Sällberg
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons