Annons

Dalapolisen medger - "Vi hade tur"

Polisen i Dalarna medger nu att man hade tur i det arbete som ledde fram till att tingsrätten i Mora och senare Svea hovrätt kunde döma den så kallade gryningspyromanen till tre års fängelse för försök till mordbrand.
Ystad • Publicerad 13 oktober 2008
Leif Nykvist. Arkivbild: Scanpix
Leif Nykvist. Arkivbild: ScanpixFoto: 

- Vi hade ganska mycket tur. Anledningen till att vi kunde få honom fälld här uppe var att vi kunde se vad han gjorde. Vi kunde dokumentera att han tänt eld på stearinljus med fördröjning. Vi kunde binda honom till de två stearinljusen och dessutom få fingeravtryck från en av de toalettrullar han använde. Det var avgörande, säger Leif Nykvist, polisen i Dalarna.

Hade toalettrullarna fattat eld hade fingeravtrycken samtidigt gått upp i rök. Nykvist är chef för en speciell avdelning för grova brott inom länspolisen i Dalarna. 2005 var han också en av de poliser som ledde arbetade med förundersökningen mot den nu 44-årige Ystadsbon. Mannen går under benämningen gryningspyromanen och dömdes 2006 av Mora tingsrätt till tre års fängelse för försök till mordbrand. Domen fastställdes efter överklagande av Svea hovrätt. Det var i mitten av 2005 som polisen i Dalarna började leka "följa John" med Ystadsbon. Mannen misstänktes för en rad olika bränder runt om i Dalarna. Tingsrätten dömde honom för försök till mordbrand i Frosts knivfabrik och i Triumfglass anläggning. Båda i Mora.

Annons

Vid den tidpunkten hade polisen spaning på mannen dygnet runt. På de båda platserna hittade polisen toalettpappersrullar med brinnande ljus i. 44-åringen nekade först till anklagelserna, men erkände därefter att han placerat ut toarullarna - inte för att anlägga bränder, utan för att retas med polisen.

- Vi såg inte att han tände eld på tändsktickan, men vi var så nära att vi kunde fotografera det brinnande stearinljuset. Han medgav ju att han tände eld på ljusen, men säger att han gjorde det eftersom han visste att vi spanade på honom och att vi skulle släcka, säger Nykvist. I flera av de övriga brandtillbuden i Dalarna låg polisen inte lika nära 44-åringen. Ett faktum som ledde till att man inte kunde se om han verkligen varit på de platserna. Polisen kunde bara visa att mannen varit några 100 meter ifrån och det räckte inte för fällande domar i de övriga fallen.

Polisen i Dalarna kom, enligt Leif Nykvist, 44-åringen på spåren i samband med att han stal ström på olika platser till den kupévärmare han hade i bilen. Från början avsatte Dalapolisen inte speciellt stora resurser i spaningsarbetet. Något som snabbt ändrades när flera bränder inträffade på platser där Ystadsbon varit synlig.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons