De är skräpet på spåren

Att det har varit skräpigt på stationsområdet är alla överens om. Däremot är det något mer oklart vem som bäransvaret för att det har blivit så. Entreprenörerna som utför städningen menar att Ystadsstation har varit felprioriterad.
Ystad • Publicerad 10 april 2013
Ystads Allehanda i går. Peter Nilsson och hans kollegor på Alliance plus har blivit blixtinkallade för att städa på Ystads station.
Ystads Allehanda i går. Peter Nilsson och hans kollegor på Alliance plus har blivit blixtinkallade för att städa på Ystads station.Foto: Charlotte Hansson
Foto: 

– Ystads station är felbedömd, den är skitigast av alla stationer i Skåne. Vårt uppdrag har varit att komma hit två gånger per år och det är alldeles för lite, men nu ska det tydligen bli oftare, säger Peter Nilsson, skydds- och säkerhetsledare på Alliance plus som anlitas av Trafikverket för att sköta spårstädningen.

Under gårdagen började de städa upp på stationsområdet.

– Vi har tömt papperskorgarna och gjort rent på perrongerna. Nu fortsätter vi att städa spåren längs perrongerna. Totalt kommer det att ta två dagar för fyra personer, säger Peter Nilsson.

Det är olika hur ofta tågstationerna i Skåne städas och Peter Nilsson säger att svårigheten är olika från station till station.

– Här är egentligen väldigt lättstädat i jämförelse med andra stationer med tanke på att spåren är raka och lätta att övervaka. Det är tråkigt att det ser ut så här i Ystad och det borde verkligen städas oftare.

Städningen utökas

Den här gången har Trafikverkets underentreprenör även tagit ansvar för tömningen av papperskorgarna och städningen av väderskydden på perrongerna. I vanliga fall är det Skånetrafikens ansvarsområde.

Sesab har utfört tömningen av papperskorgarna på Ystads station på uppdrag av Skånetrafiken fram till och med den sista mars i år. 1 april tog en ny entreprenör över efter ett upphandlingsbeslut som blev klart förra året.

Håkan Håkansson har arbetat som serviceman på Sesab och tömt papperskorgarna på Ystads station.

– Vi har skött vårt uppdrag. Jag har tömt papperskorgarna tre gånger per vecka den senaste tiden och det är precis det som står i vårt avtal.

Trots detta har papperskorgarna ofta varit överfulla vilket har lett till att stationsområdet har skräpats ner.

– Problemet är att papperskorgarna på stationen inte räcker till. Det räcker att någon slänger en pizzakartong för att korgen ska bli full. Det är över ett år sedan jag påpekade för Skånetrafiken att det behövs fler papperskorgar, men då svarade de bara att kommunen också får ta sitt ansvar, säger Håkan Håkansson.

Entreprenörernas synpunkter delas nu av Trafikverket och Skånetrafiken. Spårstädningen ska utökas till en gång per månad från och med den 1 maj och det kommer att sättas upp fler papperskorgar på stationsområdet inom kort. Skånetrafiken har även utökat antalet tömningar från två till tre gånger per vecka.

Lisa Kron
Charlotte Hansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.