GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De cyklar genom Sverige för att rädda haven

Det började som ett propagandalopp för att visa hur bra cykeln var som fortskaffningsmedel och blev snabbt ett omskrivet och hyllat event i hela Sverige. Nu är det legendariska Sverigeloppet igång igen och på torsdag går kämparna i mål här i Ystad.
Ystad • Publicerad 30 juli 2018 • Uppdaterad 30 juli 2018

Det första Sverigeloppet gick av stapeln 1951 och arrangerades tio gånger fram till 1964. Under en vecka skulle cyklisterna ta sig från Haparanda till Ystad och flera udda saker hann hända längs med vägen. Framför allt om man följde ”Stålfarfar” som vann utanför tävlingen under flera år och blev en symbol för hela loppet.

Så här kunde målgången för Sverigeloppet se ut på ”Stålfarfars” tid.
Så här kunde målgången för Sverigeloppet se ut på ”Stålfarfars” tid.

Förra året väcktes Sverigeloppet till liv igen av ingen mindre än OS-guldmedaljören Bernt Johansson och den 27 juli gick startskottet för årets lopp. Det som tidigare var en individuell tävling har gjorts om till ett lagevent och i år är det omkring 40 cyklister som ska ta sig 180 mil genom Sverige. En stor del av pengarna som kommer in går till Världsnaturfondens arbete för att rädda Östersjön.

På torsdag kommer cyklisterna gå i mål på torget i Ystad och därmed förhoppningsvis slippa förra årets målgångshinder med röda trafikljus och fällda järnvägsbommar.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.