De får stipendium till körkort

För två och ett halvt år sedan kom Rohan Samandari till Sverige från Iran. Då hade han gått ett enda år i skolan och kunde inte ett ord svenska. Nu är han en av 41 körkortstipendiater på fordonsprogrammet.
Ystad • Publicerad 18 januari 2012
För två och ett halvt år sedan kom Rohan Samandari till Sverige från Iran. Då kunde han inte ett ord svenska. Nu är han en av de 41 eleverna på fordonsprogrammet som fått körkortsstipendium.
För två och ett halvt år sedan kom Rohan Samandari till Sverige från Iran. Då kunde han inte ett ord svenska. Nu är han en av de 41 eleverna på fordonsprogrammet som fått körkortsstipendium.Foto: Bass Nilsson

– Att få chans att ta körkort betyder oerhört mycket för mig. Jag har ju ingen annan som kan hjälpa mig, säger Rohan Samandari med ett brett leende.

Han är en av de 41 eleverna i årskurs två på fordonsprogrammet, som får körkortstipendium. Stipendiet som delas ut av motorbranschen är värt omkring 6 500 kronor och berättigar till tio körlektioner, teoriavgift, riskutbildning och uppkörningsbiträde.

– Vi ställer krav på att eleverna ska ha hög närvaro och minst godkänt på minst 95 procent av kurserna för att de ska få stipendiet, säger Berth Hansson, samordnare på fordonsprogrammet.

– Det är en ynnest att få dela ut stipendier till er. Ni är framtiden, ta hand om den, sade Percy Gustavsson från BilBengtsson när han och kollegan Peter Wallin från Mikkelsens Bil höll den årliga stipendieutdelningen på Parkgymnasiet.

Rohan Samandari tycker inte kraven har varit svåra att leva upp till.

– Matten är lite knepig, men svenskan och engelskan har jag inga problem med, säger han.

När han, 16 år gammal kom till Sverige kunde han lite engelska.

– Det har hjälpt mig att lära mig svenska..

Numera bor Rohan Samandari i Malmö och pendlar varje dag till skolan i Ystad. Han kommer ursprungligen från Afghanistan, men bodde tio år i Iran med sin mamma och sin lillebor.

– I somras reste jag tillbaka och hälsade på dem. Det var fantastiskt. Jag visste ju inte ens om de bodde kvar.

I Iran förlovade sig Rohan Samandari med en flicka han var tillsammans med innan han började på sin tio månader långa flykt till Sverige. Han har länge haft målet att bli bilmekaniker och skaffa sig en framtid i Sverige klart för sig. Körkortsstipendiet för honom ett steg närmare det målet.

Även för hans skolkamrater Andreas Areskoug och Christoffer Fridh Gustavsson är körkortet nyckeln till framtiden.

– Körkortet är nödvändigt om man ska ha ett jobb, konstaterar de.

Ann-Louise Olander
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.