Annons

De genomskådade blufföretaget

Två Ystadstjejer blev antagna till en rese-ledarkurs, men anade oråd och betalade inte anmälningsavgiften. Nu är företaget bakom kursen polisanmält för bedrägeri.
Ystad • Publicerad 28 januari 2005
Johanna Dehman och Anna Larsson genomskådade blufföretaget. Nu uppmanar de andra att inte vara för godtrogna.BILD: MARK HANLONFoto: 

De båda 19-åringarna Anna Larsson och Johanna Dehman såg annonsen i Ystads Allehanda där Croft reseutbildning lockade med en veckolång reseledarkurs på Hotel Diplomat i Åre. Priset var 2850 kronor för kursen och boende med halvpension.

Croft berättade i annonsen att företaget samarbetar med de ledande reseföretagen i landet och garanterade arbete efter kursen.

Annons

Båda tjejerna anmälde sig.

– Det här var världens erbjudande. Jag förstår varför de valde reseledarutbildning. Det är sånt som varje tjej och kille har som dröm, säger Anna Larsson.

Hon fick ett besked att hon var antagen, men något gjorde henne misstänksam.

– Jag gick in på internet och försökte hitta företaget, men hittade inget, säger Anna Larsson.

– Alla seriösa företag har en webbsida.

När hennes pappa sedan kontrollerade företaget visade det sig att det inte var registrerat som arbetsgivare.

Mannen som stod bakom det hade visserligen en F-skattsedel som företagare, men den var bara några månader gammal.

Hotellet i Åre berättade att det finns en preliminär bokning för 23 personer. I dag fredag är sista dagen för Croft att betala. Anna Larsson försökte att ringa arrangören, men det visade sig vara omöjligt.

– Jag kunde inte ens få fatt i dem, berättar hon.

Därför betalade ingen av de båda Ystadsväninnorna in anmälningsavgiften 25 januari.

Annons

Två andra ungdomar som också antagits och även betalat avgiften har polisanmält Croft för bedrägeri. Någon har försökt att få tillbaka avgiften, men inte fått tag på företaget.

De senaste dagarna har det också avslöjats att Croft inte betalat för sina annonser i en rad tidningar i hela landet, bland dem Ystads Allehanda.

Eftersom företaget Croft inte är registrerat finns det inga anmärkningar mot det hos kronofogden eller skattemyndigheten. Den 24-årige ägaren har varit föremål för polisens intresse tidigare, men är aldrig dömd för något brott.

Nu har det inletts en förundersökning mot honom där misstankarna är bedrägeri och försök till bedrägeri.

– De har spärrat hans post- och bankgirokonton, berättar Jan Granqvist, chef för ekoroteln vid polisen i Västernorrland där en av de drabbade bor.

Det är också de drabbades chans att få tillbaka pengar.

Ystads Allehanda har vid ett flertal tillfällen försökt att komma i kontakt med Croft reseutbildning utan att lyckas.

Per Nilsson

0411-55 78 06

per.nilsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons