De har knutit ihop säcken

Med en viss vemodighet i bröstet paketerade man i går det sista sockret i Köpingebro. Efter en hektisk sommar väntar nu nedmontering av maskinerna och en rejäl storstädning.
Ystad • Publicerad 11 september 2009
Bengt Nilsson förevigar dagen då det sista sockret paketeras i Köpingebro. Från vänster Eskil Gertsson, Bengt Gottfridsson, Nils-Erik Persson och Jan Persson. Bilder: Gustav Wennerholm
Bengt Nilsson förevigar dagen då det sista sockret paketeras i Köpingebro. Från vänster Eskil Gertsson, Bengt Gottfridsson, Nils-Erik Persson och Jan Persson. Bilder: Gustav WennerholmFoto: 
För sista gången åker en femtiokilossäck med socker på rullbandet i Köpingebro.
För sista gången åker en femtiokilossäck med socker på rullbandet i Köpingebro.Foto: 
Nils-Erik Persson övervakar sockerpaketeringen in i sista sekund.
Nils-Erik Persson övervakar sockerpaketeringen in i sista sekund.Foto: 

– Det känns lite vemodigt, säger paketeringschefen Eskil Gertsson när de allra sista femtiokilossäckarna åker förbi på bandet.

Bengt Nilsson, som blev pensionär i julas, efter 37 år på sockerbruket, har kommit till sin gamla arbetsplats för att dokumentera det historiska ögonblicket med sin kamera.

– Det är många som vill ha lite minnen, säger han.

Sedan sockertillverkningen lades ner för tre år sedan har man i Köpingebro paketerat socker från sockerbruket i Örtofta.

Men nu är det slut med det och paketeringen flyttar till Arlöv.

– Sockret i silon tar slut i dag, säger Eskil Gertsson.

Under sommaren har man jobbat två skift och varje dag har ett tjugotal lastbilar kommit för att hämta det paketerade sockret.

– I dag kom bara två lastbilar, så man ser nedgången drastiskt , säger Eskil Gertsson.

Den närmaste tiden kommer personalen att ställa i ordning i lokalerna. Efterhand kommer de sedan att lämna arbetsplatsen under de kommande månaderna.

I november börjar man riva de numera tomma silosarna.

Eskil Gertsson är en av de som blir kvar till nästa sommar för att ta hand om det sista. Men det kommer inte att vara som vanligt.

– Det blir tyst, konstaterar han.

Emilie Ekelund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.