De lär sig spelet med bollar och lekar

Morgondagens fotbollsstjärnor ligger aldrig på latsidan.
Ystad • Publicerad 12 februari 2007
Emil Svensson är klädd i likadana kläder som favoriten Ronaldinho när han försöker att få bollen förbi tränaren Stefan Svensson i mål. Bild: Pernilla Sjöström
Emil Svensson är klädd i likadana kläder som favoriten Ronaldinho när han försöker att få bollen förbi tränaren Stefan Svensson i mål. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 
För Filippa Eriksson var det premiär på boll och lek i lördags. Hon tyckte att det var roligt att spela fotboll med killarna, även om hon var den enda tjejen i gruppen.
För Filippa Eriksson var det premiär på boll och lek i lördags. Hon tyckte att det var roligt att spela fotboll med killarna, även om hon var den enda tjejen i gruppen.Foto: 
Segern sötma smakar bäst av allt, det vet Isak Sjögren som gärna tar sig ett smakprov innan det är dags att utmana kompisarna i en spännande fotbollsmatch.
Segern sötma smakar bäst av allt, det vet Isak Sjögren som gärna tar sig ett smakprov innan det är dags att utmana kompisarna i en spännande fotbollsmatch.Foto: 
Axel Sjöberg väntar på att det ska bli hans tur att försöka göra mål. Här håller han igång kroppen samtidigt som han utbyter några ord med lagkamraterna.
Axel Sjöberg väntar på att det ska bli hans tur att försöka göra mål. Här håller han igång kroppen samtidigt som han utbyter några ord med lagkamraterna.Foto: 

Det är lördag förmiddag och i Österportskolans gymnastiksal är det fullt ös. Långt tidigare än de flesta av gymnasieskolans elever ens har vaknat, har Ystads idrottsförening, Yif, samlat sina yngsta medlemmar för "boll och lek". Nu tränar de fotboll, kondition och koordination.

– Det är jättesvårt att göra mål men det är roligt med hinderbanan, säger Axel Sjöberg.

Han och lagkamraterna står i ett prydligt led med tröjor som har tryck med idolernas namn: Ibrahimovic, Ljungberg, Beckham och Ronaldinho är favoriterna.

Nu väntar de på att få försöka göra mål på tränaren. Och, precis som sina idoler, försöker de att ha is i magen.

– Än så länge går det bra, konstaterar Emil Svensson och tar sats. När det blir dags för match och är det tufft spel som gäller.

Alla dras till bollen likt flugor till en sockerbit.

– Hörreni, det är inte ishockey, hojtar tränaren Stefan Svensson när bollen farit in i en hörna och kampen om den börjar bli väl hårdhänt.

För Ludvig Granath börjar matchen inte bra. Han sitter på bänken.

– Jag har skadat mig, jag fick en boll här, konstaterar han och lägger en hand på vänsterlåret.

Men Ludvig Granath har snart återhämtat sig och springer ut på planen igen.

När klockan närmar sig lunch lämnar spelarna planen. Nu väntar eftersnack i bastun.

Malin Perlheden

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.