Vill göra Ales stenar till svenskt världsarv

Peppinge Artikeln publicerades
Ales stenar på Kåsebergaåsen är 67 meter lång och består av 59 stenar. Bob G Lind visar i sin rapport att 15 av dem var orubbade vid restaureringen 1916.
Ales stenar på Kåsebergaåsen är 67 meter lång och består av 59 stenar. Bob G Lind visar i sin rapport att 15 av dem var orubbade vid restaureringen 1916.

Nils-Axel Mörner och Bob G Lind gör ett nytt försök att övertyga omvärlden om det riktiga i teorin att Ales stenar är en solkalander som är 2 700 år gammal.

I var sin rapport går de båda igenom olika delar av bakgrunden till varför de tror att stenarna placerades på Kåsebergaåsen just vid den tidpunkten. Nils-Axel Mörner presenterade materialet vid ett möte i Peppinge på torsdagen.

Hans eget arbete heter Stenbrottet. Där berättar Nils-Axel Mörner om upptäckten av ett stenbrott i Brantevik där han hävdar att de fyra stävstenarna i kvartsit brutits och sedan forslats sjövägen till Kåseberga.

Dateringen heter Bob G Linds rapport där han går igenom sin teori om att Ales stenar är en solkalender som byggdes på åsen omkring 700 före Kristus.

De båda hoppas att deras arbete ska leda till att Ales stenar bli ett världsarv på FN-organisationen Unescos lista. Sverige har i dag 15 världsarv på listan över kultur- och naturarv som ska skyddas.

– Det är ett värdigt världsarv. Det är pinsamt att det inte redan är ett, säger Nils-Axel Mörner.

Han hoppas också att deras rön nu ska accepteras så att den mångåriga striden ska vara över mellan den professionella forskarvärlden och amatörforskaren Bob G Lind om dateringen av Ales stenar.

– Bob vill att det ska vara slut på bråket, säger Nils-Axel Mörner.

Ales stenar är enligt den etablerade arkeologiska forskningen Sveriges största skeppssättning och daterad till yngre järnålder eller vikingatid, omkring år 600 till 1 000 efter Kristus.

Fakta

Svenska …världsarv

Drottningholm (1991)

Birka och Hovgården, Ekerö (1993)

Engelsbergs bruk, Fagersta (1993)

Hällristningsområdet i Tanum (1994)

Skogskyrkogården, Stockholm (1994)

Hansestaden Visby, Gotland (1995)

Laponia, Lappland (1996)

Gammelstads kyrkstad, Luleå (1996)

Örlogsstaden Karlskrona (1998)

Södra Ölands odlingslandskap (2000)

Höga Kusten (2000)

Falun och Koppar-bergslagen (2001)

Varbergs radiostation i Grimeton (2004)

Struves meridianbåge (2005)

Hälsingegårdarna (2012)

Källa: RIksantikvarieämbetet

Visa mer...