Annons

Delade åsikter om nybygge i byn

I går påbörjades bygget av den nya restaurangen Rätt vid havet i Kåseberga hamn. Byggnaden, som ska resas där Hammers rökeri tidigare låg, har väckt blandade reaktioner i byn.
Ystad • Publicerad 20 januari 2005
Fiskaren Bo Wallin i Kåseberga har inget emot en ny restaurang i hamnen, däremot tycker han att den planerade byggnaden kunde passa bättre in. Bild: Bass Nilsson
Fiskaren Bo Wallin i Kåseberga har inget emot en ny restaurang i hamnen, däremot tycker han att den planerade byggnaden kunde passa bättre in. Bild: Bass NilssonFoto: 

Sedan YA publicerade en ritning av restaurangen, och berättade att miljö- och byggnadsnämnden beviljat bygglov, har frågan vållat debatt. På insändarsidan har läsare skrivit om "chock" och att de fick "dåndimpen" när de fick se hur byggnaden skulle se ut. Andra har hyllat att någon är beredd att satsa på något nytt.

Yrkesfiskaren och Kåsebergabon Bo Wallin sitter och syr nät i sin bod i hamnen när YA besöker Kåseberga en solig januaridag.

Annons

– Det är väl positivt att det kommer något nytt. Kåseberga fisk klarar inte av alla turisterna på sommaren. Det blir väntetider och långa köer. Men byggnaden kunde ju ha sett annorlunda ut och passat bättre in i sammanhanget. Den passar inte till den övriga bebyggelsen, säger han, och tror att han därmed sammanfattar de åsikter som de flesta i byn har.

Kerstin Persson, som också är nere vid hamnen, tycker inte att det är lätt att ta ställning till det planerade bygget.

– Jag har svårt att bilda mig en uppfattning om hur det ska se ut när man bara har sett det på papper, säger hon.

Å ena sidan hade hon gärna sett en byggnad i gammal stil.

– Men kanske även Kåseberga måste förändras, lägger hon till.

– Man får vänta och se. Man kan inte bara vara negativ. Det är nästan det enda man hör. Man måste försöka se något positivt.

Det nya huset verkar vara ett hett samtalsämne. Till och med i Hagestad, där Egon Gröhn bor, har man åsikter om detta. Han är inte förtjust i planerna .

– Inte med den byggnaden. Det stämmer inte med de övriga byggnaderna i Kåseberga, säger han där han står och tittar ut över havet.

Elisabeth Grönkvist, som är ute och går med hunden Sassa, tror däremot att det blir bra.

– Jag tycker det är helt okej. Jag tror inte att det kan vara något större fel. Byggnaden är ju inte tidsenlig, men jag tror ändå att den smälter in på något sätt, säger hon.

Annons

Och för byn tror hon att det är bra om restaurangen byggs upp.

– Jag tror det tillför arbetstillfällen, och ännu mer turister. Att de kommer hit för mer än bara Ales stenar.

När Kåseberga byalags styrelse informerades om planerna och fick se ritningarna gav man klartecken.

– Vi godkände det enhälligt och tycker att det är positivt att det kommer något nytt till byn, framför allt att det är unga som startar upp något, sägerBengt-Göran Karlsson, byalagets ordförande.

Han säger att det "som alltid" är blandade känslor när något nytt är på gång, att många är negativa och tycker att det ska se ut som det alltid gjort i byn.

– Det är särskilt de gamla.

Enligt Bengt-Göran Karlsson har dom som bor i det nya området i byn inte fullt accepterats av de gamla invånarna.

– Vi som är med i styrelsen nu tillhör de nyinflyttade. Därför kan det vara en viss antagonism som uppträder där, säger han.

De som ska driva den nya restaurangen är Stefan och Pernilla Svensson, Johanna Karlmark och Fredrik Magnusson. I mitten av juni öppnar man. Tanken är inte att det ska bli en lyxrestaurang, som en del befarat, utan att alla ska känna sig välkomna, säger Fredrik Magnusson.

– Vi är helt övertygade om att det här kommer att bli jättebra. Att folk är skeptiska i början är helt naturligt.

Annons

Han tror att det är svårt att tillfredsställa alla smaker och människor, men att det blir bättre när byggnaden väl är på plats. Bilden som publicerats gör den inte rättvisa, menar han.

– Vi har tagit hänsyn till allt där nere, säger han, och berättar om fasaden som ska vara klädd i puts och lärkträ.

Kommunens bygglovschef Tommy Stenfeldt berömmer också det blivande husets utseende och valet av material. Han tycker att byggnaden passar in.

– Spontant tycker jag att byggnaden är väldigt trevlig. Den är ovanlig på platsen i dag, men när den stått där i ett-två år kommer den att vara uppskattad, säger han.

Likadant tyckte uppenbarligen miljö- och byggnadsnämnden som i november enhälligt beviljade bygglov.

För den som inte håller med nämnden är det fritt fram att överklaga bygglovet.

– Men ingen kan anses vara berörd, säger Tommy Stenfeldt.

Det betyder i praktiken att ingen kan få rätt gentemot kommunen. För att vara berörd krävs det att man har en tomt som gränsar till bygget.

Trots förändringarna i Kåseberga kommer en del ändå att vara sig likt framöver. Fredrik Magnusson berättar att den gamla personalen från Hammers rökeri hört av sig angående jobb.

– Så de kommer att finnas med till sommaren, säger han.

Annons

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

Kåseberga
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons