Annons

Det våras för tryggt boende på ålderns höst

Det är nio år sedan Gudrun Wikforss som ordförande i pensionärsrådet efterlyste ett trygghetsboende i Ystad. När nu boendet på Tobaksgatan står klart, flyttar hon in i en av de 16 lägenheterna.
Ystad • Publicerad 24 mars 2014
”Här är finare än jag tänkt mig. Jag har väl aldrig bott så här lyxigt tidigare”, säger Gudrun Wikforss.Foto: Foto: Bass Nilsson
Huset som äldre Ystadsbor kallar Kooperativa har förvandlats till sju lägenheter och en gemensamhetslokal och dockats ihop med ett nybygge med nio lägenheter.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Jag har fyllt 85 år och inser att tiden försvinner. Nu var det dags att handla och detta är det enda vettiga att göra, säger Gudrun Wikforss.

Hon får nyckeln till sin nya lägenhet, en tvåa på 57,3 kvadratmeter, av Ystadbostäders vd Lars Olofsson och öppnar förväntansfull och skrattande dörren för första gången.

Annons

– Även om jag inte sett min lägenhet tidigare är jag faktiskt inte överraskad. Det är som jag tänkt, fast lite lyxigare, säger hon.

Hon ser ut genom köksfönstret och konstaterar att hon gillar omgivningarna och närheten till Bollhusparken.

– Jag var med på Fritidsutställningen 1936. Även om jag var en liten flicka minns jag att den väl och nu känns det lite som att cirkeln sluts, säger hon.

”Ett mellanboende”

Ystadbostäders trygghetsboende på Tobaksgatan betyder mer än en ny lägenhet för Gudrun Wikforss. Sedan 2005, då Ystads kommun presenterade en ny äldreomsorgsplan har hon kämpat för möjligheten för äldre att bo tryggt och bra.

– Jag har efterlyst något mellan det egna och det särskilda boendet, ett mellanboende, kallade jag det.

Boendefrågor har länge engagerat Gudrun Wikforss.

Under sina yrkesverksamma år var hon bland annat planchef i Partille kommun. Erfarenheterna därifrån hade hon med sig i pensionärsrådet när hon gång på gång påtalade att kommunen behöver ett bostadsförsörjningsprogram.

– Man bör dels reda ut vad som finns och dels hur behovet ser ut. Men det har aldrig blivit gjort. Istället tog kommunen fram ett bostadsbyggnadsprogram.

Saknar analys

Annons

Även Lars Olofsson saknar en analys av vad folk vill ha för typ av boende.

– Vi har 4 100 personer i vår kö och nu kopplar vi in Lunds universitet för att få svar på hur behovet och önskemålen ser ut, säger han och konstaterar leende att han och Gudrun Wikforss är överens om mycket.

I lägenheten pekar han på kontakter och vägguttag som fått en svart ram för att synas tydligare på den vita väggen. Han visar badrummet med generösa utrymmen och tvättmaskin och torktumlare.

– Så här bra har jag nog aldrig bott, säger Gudrun Wikforss och tillägger att hon gillar den gröna kontrastfärden i det annars vita badrummet.

Flyttlasset går från Stora Västergatan, där Gudrun Wikforss har en liten lägenhet.

Vänner kan komma

– Den är fin och jag har trivts bra, men jag inser att jag behöver något mer lätttillgängligt. Mina vänner måste också kunna komma och hälsa på mig. Det kan de här.

Lars Olofsson tar henne med in i det gamla huset, utmed Jennygatan och visar den gemensamhetslokal som ingår i trygghetsboendet.

– Det är jättebra här, säger Gudrun Wikforss som dock medger att hon mer intresserat sig för trygghetsboendet som idé än för dess exakta utformning.

– Det är upp till var och en att se till att de har ett boende som funkar på äldre dar. Trygghetsboendet är ett bra alternativ, säger hon.

Maria Sällberg
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons