Dom mot 17-åring blir ärende för RÅ

Det rättsliga efterspelet till det våldsamma dramat i Sandskogen i höstas fortsätter. Ärendet blir nu ett fall för riksåklagaren, RÅ.
Ystad • Publicerad 4 februari 2003

Kammaråklagare Lena Bredstedt har skickat över ärendet till RÅ. - Jag har i dag skickat en framställning till riksåklagaren om fullföljd av åtalan, säger Lena Bredstedt. Lena Bredstedt har gjort det i samråd med överåklagare Sven-Åke Alhem som också måste godkänna framställan. Det är två saker i hovrättens dom som Lena Bredstedt vill att riksåklagaren tittar närmare på. - Jag menar att både uppsåtsfrågan och påföljden ska prövas. När det gäller uppsåtet menar jag att domstolarna gjort helt skilda bedömningar och det är av rättslig vikt att få rättsläget prövat. Vad gäller påföljden menar jag att man bör pröva dess längd. Det är naturligtvis avhängigt av ansvarsdelen, säger Lena Bredstedt. Lena Bredstedt anser att eftersom det rör sig om ett mycket allvarligt våldsbrott så bör man använda sig av den övre delen av straffskalan. Det innebär att om 17-åringen i en eventuell ny rättegång skulle bedömas skyldig till försök till mord så skulle straffet bli sluten ungdomsvård i mellan 3 och 4 år. Tingsrätten i Ystad dömde 17-åringen till sluten ungdomsvård i två år medan hovrätten sänkte tiden till fjorton månader. Hovrättens dom ska vara överklagad innan den 26 februari och RÅ har tiden fram tills dess på sig att utreda ärendet. - Riksåklagaren avgör om ärendet ska föras vidare och i så fall i vilka delar, säger Lena Bredstedt. RÅ kan alltså välja att föra vidare både uppsåts- och påföljdsfrågan, en av frågorna eller att inte föra ärendet vidare alls. - De gör en helt självständig bedömning, säger Lena Bredstedt. Om bedömningen blir att föra ärendet vidare är nästa steg att få prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.