Dömd smugglare får skadestånd

En polsk medborgare hade redan avtjänat sitt svenska fängelsestraff för olovlig befattning med smuggelgods. Ändå efterlystes han och greps när han gått ombord på färjan hem till Polen. Därför kräver han skadestånd av svenska staten.
Ystad • Publicerad 9 juli 2002

Nu tycker Rikspolisstyrelsen att svenska myndigheter får ta på sig ansvaret för att den polske mannen felaktigt fick sitta inlåst i två dygn. De lämnar till Justitiekanslern att avgöra hur stort skadestånd mannen ska få. Mannen dömdes i juli förra året av Hovrätten över Skåne och Blekinge till fyra månaders fängelse för grov olovlig befattning med smuggelgods. Fallet var överklagat från Tingsrätten och Hovrätten fastställde straffet. Därför hade den polske mannen redan suttit i fängelse de fyra månader han skulle och släpptes fri av Hovrätten. I domen ingick även ett utvisningsbeslut som mannen ville få prövat av Högsta Domstolen. Därför stannade han kvar i Sverige ända till december, då HD beslutade att han skulle utvisas till Polen. Samtidigt gick något fel hos kriminalvården. Av någon anledning missade de att registrera straffet som avtjänat och efterlyste istället mannen. När han så skulle återvända till Polen i december greps han på färjan i Ystad och hölls i förvar i två dygn innan myndigheterna insåg sitt misstag. Därför vill han ha ett skadestånd på cirka 4500 kronor. Bland annat för resor orsakade av det svenska rättsmisstaget och för olägenheten att felaktigt varit inlåst i två dygn. Ärendet har varit runt på diverse berörda myndigheter. Både kriminalvården, polisen i Skåne och Rikspolisstyrelsen ger mannen rätt i sak. Nu är det upp Justitiekanslern att avgöra vilket skadeståndsbelopp som är skäligt i sammanhanget.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.