Annons

Dramat i Lilleskog avblåst

Klockan halv sju på måndagskvällen drog sig polis, förhandlare, ambulans och brandkår tillbaka från Lilleskog väster om Ystad där en bostadslös äldre man hade förskansat sig i ett gammalt militärfort.
Ystad • Publicerad 4 mars 2003
Bild: Bass Nilsson
Bild: Bass NilssonFoto: 

En specialstyrka från Malmö tillkallades efter att en man som skulle avhysas från en bunker hotat sätta eld på en gasbehållare. Polisen valde att dra sig därifrån och låta mannen stanna i bunkern. Bilder: Bass Nilsson Polisen ansåg inte att den stora insatsen stod i proportion till de brott som mannen misstänktes för. - Vi har tagit ett resonemang kring brottets art och mannens välkändhet, säger Ingvar Landin, länsvakthavande. Att polisen i Ystad känner till den äldre mannen var något han fick veta först efterhand. Det var klockan 13.00 som polisen ombads att åka till det gamla uttjänta militärfortet vid Lilleskog för att avhysa en man som använt bunkern som bostad. Uppdraget kom från Fortifikationsverket som äger fortet och ville sanera bunkern. Polisen var på plats 13.30 med en bil och två man, men den äldre mannen ville inte ge sig av. -?Det blir ett visst tumult. Han vägrar låta sig avhysas, säger Ingvar Landin. Polisen fick inte med sig mannen, som plötsligt tog fram en gasolflaska och hotade att tända på. Polisen drog sig då tillbaka och kallade på förstärkning från Malmö. Att man inte gav sig av förklarar Ingvar Landin med att mannen misstänktes för olaga intrång samt våld och hot mot polis. Larmet vid Lilleskog vållade ett stort pådrag från polis, brandkår och ambulans. Sent på eftermiddagen drog sig polisen dock tillbaka. Vid 18-tiden kom piketstyrkan samt särskilt utbildade förhandlare från Malmö för att prata med den äldre mannen. Ambulans och brandkår hade då länge varit på plats i fall något skulle hända. Men efter att ha kontrollerat att den äldre mannen var vid liv bestämde sig polisen för att dra sig tillbaka. Klockan 18.26 avblåstes insatsen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons