Annons

Drogfria elever får rabatter och förmåner

Drygt 2000 ungdomar i Ystads skolor som skriver på ett kontrakt där de förbinder sig att vara drog- och rökfria ska få speciella förmåner och rabatter.
Ystad • Publicerad 26 maj 2005
Mats Forsgren från Rotary, fältsekreterare Caroline Ivarsson och Kurt Jeppsson från Lions ska med ett kontrakt få ungdomar i Ystad att avhålla sig från alkohol och droger. Bild: Carl Johan Engvall
Mats Forsgren från Rotary, fältsekreterare Caroline Ivarsson och Kurt Jeppsson från Lions ska med ett kontrakt få ungdomar i Ystad att avhålla sig från alkohol och droger. Bild: Carl Johan EngvallFoto: 

Det här är en ny metod i Ystad som kallas för kontraktsmetoden. Kontraktet riktar sig alla elever i Ystads kommun som går i årskurs fyra till nio.

– Det här är ett sätt att belöna positivt beteende. De som skriver på kontraktet får ett förmånskort som vi kallar Smart-kort och som ger rätt till förmåner, säger Caroline Ivarsson från Fältgruppen.

Annons

Kontraktet är ytterligare en metod som kommer att användas i Ystad som ett komplement till satsningar på föräldrarutbildningen Absolut förälder, ungdomsmässan, ungdomsfullmäktige och andra kampanjer. Lions och Rotary är med i satsningen och för tillfället håller man för fullt på att söka upp butiker som vill ställa upp på att ge rabatter till kortinnehavare.

– Det här är en samhällsfråga och en chans för företag att visa upp att de tar socialt ansvar, säger Mats Forsgren som är ordförande i Lions och Rotarys gemensamma Antidroggrupp.

– Vår styrka är att det är så många som sluter upp bakom projektet. Det är föreningar, polisen, socialen och företag, säger Kurt Jeppsson från Lions club i Ystad.

När ungdomarna skriver på kontraktet förbinder de sig att inte bruka alkohol, tobak och droger. De ska inte heller snatta eller förstöra och de ska uppträda respektfullt mot andra. Föräldrarna skriver också på kontraktet.

– Om man bryter mot kontraktet kommer vi att kontakta föräldrarna. Man blir också av med sitt kort under resten av året. Året därpå ska man kunna ansluta sig igen, säger Caroline Ivarsson.

Polisen är delaktiga i projektet och de har rätten att på plats dra in ungdomars Smart-kort om de ser att de bryter mot kontraktet. Även skolsköterskorna på respektive skola är med för att ge stöd för till exempel rökavvänjning för dem som redan börjat röka.

Efter sommaren kommer Caroline Ivarsson att påbörja kontraktsskrivandet med de 2200 ungdomar på Ystads kommuns skolor som går i årskurs fyra till nio.

– Vi siktar på att 70 procent av eleverna ska vara med nu till hösten. På sikt strävar vi efter en nollvision för alkohol, tobak och droger för Ystads ungdomar, säger Caroline Ivarsson.

Carl Johan Engvall

0411-55 78 61

c-j.engvall@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons