Drömmen är ändå att fånga vågen

Kåseberga Artikeln publicerades
”Det är inte konstigt att stand up paddleboarding blivit så hett i Sverige. Vi har inte så mycket bra vågor för vanlig surfing, men de vågor vi har är lättare att fånga med en SUP. Och de dagar som det är plattvatten kan man ändå ge sig ut och ha kul på vattnet”, säger Anna Sparre, som ger kurser i stand up paddleboarding.
Foto:Malin Palm
”Det är inte konstigt att stand up paddleboarding blivit så hett i Sverige. Vi har inte så mycket bra vågor för vanlig surfing, men de vågor vi har är lättare att fånga med en SUP. Och de dagar som det är plattvatten kan man ändå ge sig ut och ha kul på vattnet”, säger Anna Sparre, som ger kurser i stand up paddleboarding.

SUP, eller stand up paddleboarding, är världens snabbast växande vattensport. YA:s reporter Fredrik Sjöstrand testade den nygamla formen av surfing i Kåseberga.

Det börjar i alla fall bra. Julisolen skiner över Kåseberga hamn. Svag morgonbris som knappt känns.

– Men, var är vågorna? frågar jag lite nybörjardrygt samtidigt som jag försöker tränga mig ner i den lånade våtdräkten.

Min surfinglärare Anna Sparre bara ler.

Hon är en av Sveriges duktigaste kitesurfare och var under några år rankad som femma i världen. Hon är också en duktig vågsurfare, men har på senare tid sysslat mer och mer med stand up paddling.

Anna Sparre ger olika kurser i surfing med Kåseberga som bas, men är till vardags egen företagare inom friskvårdsbranschen.

Hon bytte sin vågsurfingbräda till en SUP när hon var gravid och det inte längre gick att ligga på brädan och paddla ut i vågorna.

– Det finns många fördelar med stand up paddling. Det går att fånga även väldigt små vågor, sådana som du inte skulle kunna ha fångat annars, tack vare volymen. Eftersom du står upp har du också en bra överblick och kan bättre se vågorna komma.

– Du kan också, som i dag, ge dig ut på havet när det ligger stilla, paddla en längre distans och ha en skön stund. Du får motion och avkoppling, du kan låta barnen åka med, eller göra yoga på brädan. Det är en väldigt mångsidig sport, säger Anna Sparre.

Efter en kort teorilektion på en gräsplätt öster om hamnen bär vi ner våra brädor till vattenbrynet.

Alltså, ärligt – det är något med att gå med en surfbräda under armen. Det går inte att komma ifrån. Jag märker att några turister tar bilder på oss från kajen. Det känns helt okej.

Vi paddlar ut på knä till lite djupare vatten, och ställer oss sedan upp och börjar paddla. Fem-sex drag på en sida, och sedan har brädan ändrat riktning så mycket att det är dags att byta sida.

Min bräda för dagen är drygt elva fot, nästan tre och en halv meter, en smärre vit pråm. Trygg. Trots att brädan är rätt otymplig så går det att få upp ganska bra fart. Känslan av prestation kommer snabbt när vi glider fram i det klara vattnet.

Efter några turer utanför hamninloppet får jag testa Annas bräda. En vågbräda på nio fot med rejält mindre volym. Betydligt svårare. Jag plumsar direkt i det 14 gradiga vattnet.

Efter drygt en timme låter Anna Sparre mig fortsätta ensam utmed kusten på elva-fotaren. Paddlar mot Löderups strandbad. Jag har svårt att tänka mig en vackrare kustlinje att paddla utmed, med de gräsklädda backarna som faller brant mot den steniga stranden.

Vågor börjar rulla in. Först mindre, sedan större svallvågor från Bornhomsfärjan Leonora Christina. Med en nybörjares tur och lite armkraft lyckas jag fånga en liten våg, i säkert två, kanske tre sekunder.

Min inre tolvåring jublar i mitt bröst. Surfing är ju 98 procents paddling, men några sekunders eufori kompenserar för allt.

Jag vänder tillbaka innan jag kommer till Löderups strandbad, och märker att de fyra-fem sekundmetrarna ökat till säkert nio-tio. Stående på en bräda på havet blir man ett rätt bra vindfång.

Det går väldigt trögt tillbaka. Exakt hur trögt märker jag till min förskräckelse när två turister, som mödosamt skjuter fram sina cyklar inne på den steniga stranden, passerar mig oroväckande snabbt på väg mot Kåseberga.

Tolvåringen inom mig blir orolig över att befinna sig i en 43-årings otränade kropp, och med rätta. Återfärden i motvind och motvågor tar mer än en timme. Den sista flämtande biten till hamnen paddlar jag på knä, fullständigt utmattad.

Turisterna på kajen har bytts ut av andra turister, som fotograferar de också. Känns mindre kul nu.

Men, efter en kort stund på landbacken har jag glömt mina värkande armar och min stilla panik i motvinden, och vill ge mig ut igen.

För det är något speciellt med att färdas på en surfbräda. Med eller utan vågor.

Fakta

SUP

SUP står för stand up paddleboarding och är en form av surfing som blivit väldigt populär världen över, även i Sverige.

Det finns en uppsjö av olika brädor; vågbrädor, racingbrädor, uppblåsbara SUP.

Priset börjar kring 8000 kronor, men kan kosta mer än det dubbla.

Laird Hamilton och Dave Kalama är två kända utövare. Dave Kalama har flera instruktionsfilmer på Youtube.

Visa mer...