Annons

Dyrt söka bygglov i efterhand

Villaägarens böner fick inte myndighetsnämnden att vekna. Det var i fjol som villaägaren monterade fyra takfönster, en terassdörr och ett fönster på sin villa i centrala Ystad.
Ystad • Publicerad 29 oktober 2010

Först efter påstötningar från kommunen lämnades bygglovsansökan in i augusti 2009 och beviljades en månad senare. Men tjuvstarten blev dyrköpt. Eftersom ändringarna genomfördes innan bygglov beviljats, beslutade myndighetsnämnden ta ut en byggnadsavgift på fyra gånger bygglovsavgiften för tilltaget.

Villaägaren överklagade till länsstyrelsen med motiveringen att förändringarna är bagatellartade. Det faktum att bygglov i efterhand beviljats visar på onödigheten i att ta ut en straffavgift, anser han. Men slutsatsen är helt bortitok, menar nämndsordförande Bertil Borgström (M).

Annons

– Lagen föreskriver att byggnadsavgift ska tas ut. Det har vi aldrig någonsin gjort avsteg från. Gjorde vi det, skulle vi bädda för fullständig kalabalik.

Länsstyrelsen gav nämnden rätt – men villaägaren gick vidare till nästa instans. Nu väntar ärendet på ett avgörande i förvaltningsrätten i Malmö.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons