Efter 14 år fick Hisham jobb

Kåseberga Artikeln publicerades
Hisham Hameed börjad som praktikant i juli. I augusti hade han fått en anställning. "Jag är glad att jag fick tillfälle att jobba här."
Foto:Anette Sjöstrand
Hisham Hameed börjad som praktikant i juli. I augusti hade han fått en anställning. "Jag är glad att jag fick tillfälle att jobba här."

Turistströmmen sinar aldrig helt till Kåseberga. Det kan Hisham Hameed glädjas åt som efter 14 år utan fast anställning äntligen har fått jobb.

Utanför Kåseberga café och bistro står en liten familj och ber om att bli fotograferade framför Sjöräddningsmuséet. De är från Ecuador och passar på att besöka Ale stenar på semesterresan mellan Köpenhamn och Stockholm. Trots regn och snålblåst så har de tagit sig hit. Sedan någon vecka är det inte längre öppet varje dag i kaféet, men där är ändå aktivitet. Kaféet är öppet på helger och i bageriet är det aktivitet året runt.

En av de som numera jobbar här även under lågsäsong är Hisham Hameed. Efter ett otal praktikplatser under många år har han fått ett fast jobb.

– Det är viktigt att ha ett jobb. Det är svårt att hitta jobb själv. Det är bra att Arbetsförmedlingen kan hjälpa till, säger Hisham Hameed som har möjlighet till anställning genom det som kallas nystartsjobb (se faktaruta).

Det började med en praktikplats under sommaren.

– Jag gör allting: disk, städning, vaktmästare, hålla ordning ta hand om återvinningen, säger Hisham Hameed.

– Han har tagit över många av de sysslorna som jag fick göra innan. Nu får jag tid att lyfta blicken och ägna mig åt att utveckla verksamheten, säger Sandra Mårtensson.

Hisham Hameed kom till Sverige 2001. Han har tidigare bott i Tomelilla, men bor nu i Ystad. I Irak jobbade han under 1980-talet inom militären. Därefter jobbade han i butik och på en Pepsi cola-fabrik. I Sverige har det varit svårare att få jobb.

– Jag har haft många praktikplatser på kommunen, på badhuset, på bageri, restaurang, men nu fick jag tillfälle att jobba här. Jag trivs jättebra och hoppas att jag kan få fortsätta, säger Hisham Hameed.

Nu under lågsäsongen så innebär jobbet till exempel att han kör brödbilen till kunder runt om i trakten. Arbetspassen börjar ibland redan klockan tre på morgonen.

– Det är inget problem för Hisham. Han är alltid glad och positivt och vill verkligen jobba. Vi har haft andra praktikanter här för det här jobbet, men de tyckte att det var jobbigt att gå upp tidigt Så är det inte nu. Hisham är alltid positiv, arbetssam, noggrann och ordentlig. Jag fattar inte att ingen har anställt honom tidigare, säger Sandra Mårtensson.

Verksamheten ute i Kåseberga har ständigt växt under de tre åren som hon har drivit rörelsen. Under sommaren har hon 25 personer på lönelistan, under lågsäsong är det nere på fyra. Fokus nu ligger på bageridelen.

– Sedan förra veckan levererar vi bröd till Ystads saltsjöbad, det är kul att de har valt vårt.

Fakta

Nystartsjobb

Arbetsgivaren kan få ekonomisk ersättning för att anställa någon som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige.

Den anställde har rätt till lön enligt kollektivavtalet i branschen.

Arbetsgivaren får ersättning motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften på lön upp till 22 000 kronor i månaden.

Visa mer...