Elever vill inte flexa
På Blekeskolan och Östra skolan har barnen sedan ett år tillbaka kunnat flexa sin skoltid. En timmes spelrum på morgonen och en på eftermiddagen har gjort att morgontrötta elever kunnat dra sig lite längre om morgnarna, men i gengäld fått stanna en timme längre på eftermiddagen.
- Det har också den fördelen att det blir mindre grupper med barn på morgonen och eftermiddagen. Då kan de som är där jobba individuellt och får mer tid med sin lärare, säger Lars Eje Nilsson, rektor för rektorsområde Öster.
När projektet startade förra året flexade ett tiotal elever i årskurs tre på Blekeskolan. I höst har intresset dock varit för litet för att de nya klasserna ska ha flextid.
- Det måste vara ett par stycken i varje klass, annars är det ingen mening. Men det är inte nerlagt, det ligger vilande och när det är tillräckligt många föräldrar som är intresserade så finns det inga hinder för att starta igen, säger Lars Eje Nilsson.
Enligt rektorn var föräldrarna till de mellan 8 och 10 barn som provade flexa förra året väldigt positiva.
- Det bygger på ett samspel mellan föräldrar och skola. Föräldrarnas arbetstider måste också passa, säger Lars Eje Nilsson.
En av anledningarna till att projektet ligger vilande tror rektorn kan vara det faktum att den klass som flexade förra året var en tredjeklass, medan den lärare som var drivande då numera har en förstaklass.
- De yngre är kanske mer i behov av ordning och struktur, men samtidigt finns möjligheten om det finns ett intresse av att delta.
Anna Bengtsson 0411-645 36
anna.bengtsson@allehandasyd.se