Elevernas Internetval seg historia

Den stora satsningen Ungt val, där landets alla gymnasielever röstar via internet, har gått på halvfart hela veckan. Valförrättare på sydskånska gymnasiet Johan Ståhl, samhällslärare, tror att det tekniska strulet gör att färre röstar.
Ystad • Publicerad 19 april 2002
Martin Svensson och Marcus Nilsson. BILD: BASS NILSSON
Martin Svensson och Marcus Nilsson. BILD: BASS NILSSONFoto: 

I tisdags var det tänkt att landets största internetval skulle börja. På gymnasieskolor runt om i landet skulle elever lägga sin röst via en hemsida som Skolverket och Aftonbladet lagt upp inför ungt val-satsningen. Låg nere hela dagen - I tisdags låg servern nere hela dagen. På onsdagen gick det väldigt långsamt och alla hann inte rösta enligt det schema vi gjort upp. I dag (torsdag) har servern legat nere under hela förmiddagen, säger Johan Ståhl. Det är serverns leverantör i USA som har problem och konsekvensen blir antingen att det inte går att komma in på sidan eller att det tar väldigt lång tid. Därför har röstningen på landets skolor förlängts med en vecka och sista rösten läggs på fredag nästa vecka. - Det sprider sig mellan eleverna att det är problem och att det inte fungerar, då är det säkert en del som väljer att inte gå hit. Konsekvensen av datorstrulet blir att färre röstar, säger Johan Ståhl. Röstningen sker på skolans datorer mellan klockan 7 och 15. Elever vaktar datasalen och varje elev får av valvakterna hämta ut en personlig kod att logga in med. Att röstningen sker på skolans datorer är viktigt för att undvika valfusk. Alla datorer med nätuppkoppling når annars den upplagda röstsajten. Nästan ingen kunde rösta - Skulle eleverna få rösta hemma finns det risk att de som inte är så intresserade ger bort sin kod till någon annan. Då kan vi få ett väldigt skevt resultat, säger Johan Ståhl. I datasalen sitter elever från samhällsprogrammet vakt i skift. De prickar av de elever som röstat på en lista. - Men i dag är det nästan ingen som kunnat rösta. Det tar för lång tid, eller så går det inte alls, säger Lina Alm i SP3d.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.