Annons

Elsa Stenlund, 22, prisades med Hans Ehrichs designpris i Kivik

85 000 kronor, ett diplom och en bra skjuts i karriären. På onsdagen tog Elsa Stenlund emot Hans Ehrichs pris till unga designers.
– Det är lite svårt att ta in, säger en tydligt överväldigad stipendiat.
Kivik • Publicerad 26 september 2024 • Uppdaterad 26 september 2024
Elsa Stenlund, 22, fick jobb på Fagerhult där hon hade gjort sitt examensjobb under utbildningen. Hon kom till Kivik för att ta emot Sveriges största pris till unga industridesigners.
Elsa Stenlund, 22, fick jobb på Fagerhult där hon hade gjort sitt examensjobb under utbildningen. Hon kom till Kivik för att ta emot Sveriges största pris till unga industridesigners.Foto: Sprisse Nilsson

För tredje året delades ”The Hans Ehrich award for excellent young industrial design” ut till en framstående ung designer. Denna gång föll valet på Elsa Stenberg som tog examen från Högskolan i Gävle i somras.

– Jag känner en stor stolthet och ära, säger hon precis före ceremonin på Kiviks hotell.

Annons

Hon fick priset, som delas ut av Hans Ehrichs stiftelse för industridesign, för portföljen som hade skapat under utbildningen. Särskilt lyfte juryn fram hennes armatur som inspirerats av Fagerhults klassiska ”Fabian” från slutet av 1960-talet. Elsa märkte under utbildningen att personal på kontor ofta har en relation till stolar och skrivbord, men inte till belysningen.

– Ljuset är ofta något man inte är så medveten om.

Elsa Stenlunds Fabian-inspirerade lampa var en del av portföljen som hon skapade under utbildningen på högskolan i Gävle.
Elsa Stenlunds Fabian-inspirerade lampa var en del av portföljen som hon skapade under utbildningen på högskolan i Gävle.Foto: Sprisse Nilsson

Insikten fick henne att skrida till verket och skapa en variant av lampan med styrreglage som både kan ändra styrkan och färgtemperaturen. Uppenbarligen var det en ljus idé. Inte bara ledde den till pristagare av Sveriges största stipendium till unga industridesigners, utan också till en projektanställning på just Fagerhult.

– Jag trivs superbra där.

Hans Ehrich var givetvis själv på plats och räckte över checken till pristagaren. Publiken fick även berättelser från hans långa karriär. Bland annat en underhållande historia om att han hade ritat en elbil redan på 1960-talet. Han var dock före sin tid.

– Med idéer gäller det att vara ”right on time”

Publiken fick också höra tackbrev från tidigare stipendiater som alla berättade hur priset hade dels givit en bra ekonomisk start i livet, dels ett ökat självförtroende.

– Då förstår man att detta pris inte varit alldeles tokigt, konstaterade Hans Ehrich.

Elsa Stenberg var den första att skriva under på den utsagan. En del av pengarna tänker hon spara. En annan del kommer öronmärkas för vidareutbildning inom yrket.

– Men jag ska också unna mig något designrelaterat för att minnas detta fina pris.

Fakta

Elsa Stenlund

Ålder: 22 år.

Från: Kungsängen utanför Stockholm.

Utbildning: Kandidatexamen från industridesignprogrammet, Högskolan i Gävle.

Bor: Jönköping.

Aktuell: Årets mottagare av Hans Ehrichs pris till unga industridesigners.

Motivering till valet: ”Elsa Stenlund har en glädje och medmänsklighet som genomsyrar hennes arbeten. Hon visar ett kreativt driv som hon kombinerar med en tydlig designmetodik. I sitt examensarbete visas ett fint exempel av nytolkning av en klassisk belysningsdesign. Vi ser fram emot att se Elsa fortsätta utforska och experimentera med belysningens möjligheter och uttryck.”

Fakta

Priset

”The Hans Ehrich award for excellent young industrial design” instiftades år 2022 och delades i år ut för tredje gången. Summan på 85000 kronor är i form av ett stipendium från Hans Ehrichs stiftelse för industridesign.

Stipendiets instiftare Hans Ehrich, som har hus i Vitemölle, har arbetat som industridesigner sedan 1968. Tillsammans med Tom Ahlström startade han A&E Design, som gjort flera internationellt uppmärksammade produkter. Bland annat diskborsten 1230 som som har sålts i 67 miljoner exemplar sedan 1974. De skapade även den röda kölappsautomaten M80 för Turn-O-Matic och fällpallen Stockholm som idag finns på flera museer i världen

Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons