Annons

En av välfärdens viktigaste kvinnor

Ystads kommundirektör Christel Jönsson behåller sin position som en av välfärdens 100 viktigaste kvinnor i landet. I år hamnade hon på plats 59.
Ystad • Publicerad 8 mars 2014
Ystads kommundirektör Christel Jönsson, 55, som även är vd i kommunens koncern Y-tornet är en av landets 100 viktigaste för välfärden.
Ystads kommundirektör Christel Jönsson, 55, som även är vd i kommunens koncern Y-tornet är en av landets 100 viktigaste för välfärden.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Det är jag väldigt nöjd med, säger hon.

För andra året i rad rankar tidningen Dagens samhälle de viktigaste kvinnorna inom välfärden. Det gör man för att belysa det viktiga och krävande arbete som kvinnor på topp- positioner gör.

Annons

Granskningen ska visa hur stort ansvar dessa kvinnor har för landets gemensamma välfärd. Tillsammans har de 100 kvinnorna budgetansvar för 430 miljarder kronor och 400 000 medarbetare under sig.

Ofta har kvinnorna i rankingen politiker över sig. Men det är dessa kvinnor som dagligen ser till att skattepengarna blir till vård, skola och omsorg.

Listan toppas av Ann-Sofi Lodin, som är regiondirektör i Västra Göta- landsregionen och högsta ansvariga i en organisation som omsätter 50 miljarder kronor och har 50 000 anställda.

Ystads kommundirektör Christel Jönsson fanns med bland de 100 viktigaste kvinnorna även i fjor. Då hamnade hon på 39:e plats.

– I rankingen tar man hänsyn till hur stor organisation man basar över, men även vad man gjort tidigare och hur man lyckats med olika projekt, förklarar Christel Jönsson efter prisutdelningen och middagen i Stockholm.

Med plats 59 är Christel Jönsson den fjärde mest inflytelserika kvinnan i Skåne, bara passerad av Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne (plats 9), Pia Lundbom, förvaltningschef Skånevård Kryh, Region Skåne (31) samt Susanne Öström, stadsdirektör Landskrona stad (57).

På plats 86 hittar man Anna Thott, kommundirektör i Simrishamn.

Kartläggningen har omfattat 300 kvinnor inom vård, skola och omsorg. De har valts utifrån bland annat position, där det gäller att vara operativ och ha ett formellt ansvar i form av budget och personal.

Maria Sällberg
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons