En fiskehistoria om Kåseberga

Kåseberga Artikeln publicerades
Herbert Wallin hemma i sitt kök tillsammans med Jonas Wikborg. Tillsammans har de tecknat ner Kåsebergas fiskehistoria i boken Vän med havet.
Foto:Anette Sjöstrand
Herbert Wallin hemma i sitt kök tillsammans med Jonas Wikborg. Tillsammans har de tecknat ner Kåsebergas fiskehistoria i boken Vän med havet.

Fiskaren Herbert Wallin är källan som Jonas Wikborg har öst ur för att teckna ner historien om Kåseberga. Fiskets förändring går hand i hand med byns utveckling. Och Herbert Wallin har varit med om hela resan.

Herbert Wallin föddes 1925 i en by som präglades av fiske. Livet för alla som bodde i Kåseberga på den här tiden påverkades av fisket. Om man inte var ute på båtarna, tog man hand om fångsten när den skulle lossas, åkte runt och sålde fisk eller hjälpte till med redskap och nät.

– Hela det livet har försvunnit. På den tiden kände man alla i byn, nu känner jag knappt någon. Jag säger inte att det var bättre förr, men det var en annan stämning, säger Herbert Wallin.

Den här förändringen som Kåseberga har gått igenom under Herbert Wallins liv har nu blivit nertecknat i boken Vän med havet – Kåsebergafiskaren Herbert Wallin. Arkeologen Jonas Wikborg har skrivit boken. Han har också växt upp i byn och har hört Herbert Wallins berättelser från havet under hela sin uppväxt.

– Det här är i dag en av landets mest välbesökta platser, men det är inte många som känner till historien. Det finns ganska lite skrivet om Kåseberga historiskt sätt. När etnologer åkte runt i landet på 1920- och 30-talet var det fokus på allmogekultur, men man missade fisket då, säger Jonas Wikborg.

Under många hundra år var det inte mycket som ändrades i fisket. Man fiskade nära kusten med beprövade metoder. Under 1900-talet kom tändkulemotorerna och de gamla drivgarnen i bomull byttes ut mot effektivare trålar.

– Fisket ändrades enormt mycket under den här tiden, säger Jonas Wikborg.

Båtarna kunde gå längre ut och var mer effektiva. Under 1950- och 60-talet var Herbert Wallin väldigt framgångsrik med sitt fiske. Hans båt Atlantic var snabbast i Östersjön och tillsammans med sin klurighet, blev det grunden för framgången. Att göra som man alltid hade gjort var inte hans melodi.

– Vi hade alltid 20–30 lådor mer sill med oss hem än de andra. Det viktigaste var att klå bohuslänningarna, säger Herbert Wallin med ett leende.

Han har en till synes outsinlig rad av anekdoter och skrönor från sitt liv till sjöss. Det är kappkörningar mot nämnda västkustfiskare där alla medel tycktes tillåtna. För att komma först kopplade Herbert Wallin in gasledningen till spisen i kabyssen till motorns luftintag.

– Trålaren planade och det blev vågor så att det såg ut som bornholmskatamaranen. Vi vann.

Men det är också historier om minor och bombplan under andra världskriget, leveranser av fisk till Tyskland som en del av Marshallhjälpen efter kriget, laxfiske på ryskt vatten under Stalins sista år vid makten: "Då sköt ryssarna emot oss så att vattenpelarna stod högt upp i vädret bara en liten bit innanför oss", berättar Herbert Wallin i boken.

Herbert Wallin har ständigt en historia att berätta. Det har varit en tacksam uppgift för Jonas Wikborg att hitta material.

– Det har varit ett digert material att arbeta med. En del har jag spelat in, annat har vi tagit per telefon eller bara suttit ner och pratat vid köksbordet. Ibland har vi tagit en promenad genom byn. Herbert har något att berätta om varje hus.

Fakta

Herbert Wallin/…Jonas Wikborg

Herbert Wallin: född 7 september 1925 i Kåseberga. Blev yrkesfiskare 17 maj 1941. Övergick 1958 till att fiska ål, men det blev aldrig riktigt bra: "Att bli ålafiskare var mitt livs största misstag". Började jobba på P 7 på 70-talet.

Jonas Wikborg: född 1965, uppvuxen i Kåseberga, numera bosatt i Uppsala men alltjämt sommarboende i Kåseberga. Arkeolog.

Boken: Vän med havet – Kåsebergafiskaren Herbert Wallin.

Boksignering: lördag eftermiddag signerar författaren och huvudpersonen boken nere i Kåseberga hamn.

Visa mer...