Annons

En oas som förbereds för sin vintersömn

Kent Olsson stannar med sitt släp utanför "Lilla Djupadal" på Rosengången för att lasta plastsäckar med trädgårdsavfall som ska köras till tippen. Det är Carrie Larssons säckar. Hon är granne med Kent hjälper och de hjälper varandra när det behövs precis.
Ystad • Publicerad 5 september 2011
Östra Sommarstaden ska få ett alldeles nytt hus som beräknas stå helt klart om ett år. Jag räknar med att väggar och tak blir klart nu i helgen, säger ägaren Tommy Nilsson. Resten ska jag själv göra.
Östra Sommarstaden ska få ett alldeles nytt hus som beräknas stå helt klart om ett år. Jag räknar med att väggar och tak blir klart nu i helgen, säger ägaren Tommy Nilsson. Resten ska jag själv göra.Foto: Bass Nilsson
Carrie Larsson på Rosengången har fortfarande en prunkande trädgård så hon låter blommmorna stå ännu ett tag innan börjar med höstsysslorna som bland annat innebär att vissa lökar måste grävas upp.
Carrie Larsson på Rosengången har fortfarande en prunkande trädgård så hon låter blommmorna stå ännu ett tag innan börjar med höstsysslorna som bland annat innebär att vissa lökar måste grävas upp.Foto: Bass Nilsson
På ena sidan huset en svensk flagga på andra sidan en Thailändsk. Min fru Nualchan är från Thailand, säger Kenneth Mårtensson. Vi bor där ett par månader på vintern. Men trivs jättebra här eftersom vi gillar frukt och grönsaker och min fru älskar blommor.
På ena sidan huset en svensk flagga på andra sidan en Thailändsk. Min fru Nualchan är från Thailand, säger Kenneth Mårtensson. Vi bor där ett par månader på vintern. Men trivs jättebra här eftersom vi gillar frukt och grönsaker och min fru älskar blommor.Foto: Bass Nilsson
Hjördis Andersson före detta frissa får utlopp för sin kunskap genom att frissera buxbomsbuskar. Här formar hon en hare.
Hjördis Andersson före detta frissa får utlopp för sin kunskap genom att frissera buxbomsbuskar. Här formar hon en hare.Foto: Bass Nilsson

Och det är precis så Tage Persson ville ha det när han gick ut med en skrivelse i samband med att koloniföreningen bildades för drygt 60 år sedan. "Kolonisterna ska kunna arbeta i lugn och ro med sina kolonier och bygga upp och skapa en tilltalande bild av naturskönt och socialt värde."

Carrie Larsson och hennes man bor på kolonin från maj och en bit in i september, precis som de flesta i Östra Sommarstaden.

Annons

– Vi stannar ännu ett tag eftersom det fortfarande blommar och är fint här, säger Carrie. Vi bor i lägenhet nu men har haft lantbruk tidigare så det här är ett sätt att kunna odla både blommor, frukt och grönsaker och vara ute i friska luften, något man saknar från tiden som lantbrukare.

Carrie, som har en trädgård fylld av vackra blommor, måste när blomningen är över gräva upp många av sina perenner och lökar. De som inte klarar vintern.

– Men det gör jag inte ännu på ett tag, säger hon.

Det är en ren njutning, samtidigt som det är ångestfyllt när man tänker på sin egen trädgård, att promenera runt bland kolonierna i Östra Sommarstaden. Trädgårdarna prunkar av blommor i alla regnbågens färger. En dag som i lördags är det trädgårdsarbete som gäller för de flesta. Solstolarna står i alla fall tomma. Det rensas i rabatter, krattas, ansas och där det finns frukt plockas den av.

Och så dyker vi på något på Krokusgatan som inte är så vanligt i det här området. Ett nytt hus tar form. Det är Tommy Nilsson som i fjol köpte en tomt som han nu ska bygga på.

– Det är gubbar från Göranssons i Onslunda som reser huset, isolera och spika upp innervägger med mera ska jag göra själv, säger Tommy. Jag räknar med att det tar ett år. Det är Nisse Månsson som lockat hit mig. Han har själv en stuga därborta. Vi känner varandra sedan länge.

Mitt emot Tommy Nilssons tomt sitter Hjördis Andersson på huk och klipper sina buxbomsbuskar. Det märks att hon är före detta frissa. Hon jobbar med ett antal bollformade buskar och en som formats till en hare. Hon älskar sin koloni och tillsammans med sin man Jan-Ingvar har hon anlagt trädgården efter de behov de två har.

– Vi har valt att ha det här stället för att koppla av på. Vi tycker om att sitta i hammocken eller solstolen och läsa och sola.

Tomten är indelad i olika rum så de kan flytta runt utifrån väderlek. Jan-Ingvar har gjort plattläggningar som gör tomten vacker och enkel att sköta.

– Jag gillar förstås blommor, så det odlar vi och så potatis att ta upp när vi ska grilla och jordgubbar till barnbarnen.

Östra Sommarstan har 160 lotter och alla har en personlig prägel, precis som husen, en del typiskt små i gammal stil andra större och hypermoderna med trädäck, trädgårdsutsmyckningar i armeringsjärn och smide och med avsaknad av odlingslotter och blomsterrabatter. Tiden gör sig påmind även i Östra Sommarstan.

Taner Caliskan
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons