En plats att ses och mysa på – även när man inte arbetar

Dagisfröken Linda Persson jobbar inte i dag. Hon har bara tagit vägen in om föräldrakooperativet Barn i Vallösa för att snacka lite.
Ystad • Publicerad 27 februari 2007
Anne-Charlotte Schiko Tömming.
Anne-Charlotte Schiko Tömming.Foto: 
Foto: 
Dagens rapport. Föreståndare Elsbeth Wahlberg växlar några ord med Cathrin Ekberg som hämtar sin son i föräldrakooperativet.
Dagens rapport. Föreståndare Elsbeth Wahlberg växlar några ord med Cathrin Ekberg som hämtar sin son i föräldrakooperativet.Foto: 
Kapprumssnack. Föräldrarna Cathrin Ekberg och Anne-Charlotte Schiko Tomming och Elsbeth Wahlberg möts i dagisentrén.
Kapprumssnack. Föräldrarna Cathrin Ekberg och Anne-Charlotte Schiko Tomming och Elsbeth Wahlberg möts i dagisentrén.Foto: 
Elias Ramusson Wåhlin har krupit upp i knät på Linda Persson som hälsar på barnen på dagiset Barn i Vallösa. Det gör också sex veckor gamla Alma som beundras av Ester Lantz och Unn Stjerndahl. Alma är dotter till Anne-Charlotte Schiko Tömming (längst bak) som håller på och hämtar sonen Anton. Bild: Bass Nilsson
Elias Ramusson Wåhlin har krupit upp i knät på Linda Persson som hälsar på barnen på dagiset Barn i Vallösa. Det gör också sex veckor gamla Alma som beundras av Ester Lantz och Unn Stjerndahl. Alma är dotter till Anne-Charlotte Schiko Tömming (längst bak) som håller på och hämtar sonen Anton. Bild: Bass NilssonFoto: 
Unn Stjerndahl (rosa tröja), Rasmus Svensborn (rutig), Elias Rasmusson - Wåhlin (blå arm, Lucas Kristensson (ljus tröja)
Unn Stjerndahl (rosa tröja), Rasmus Svensborn (rutig), Elias Rasmusson - Wåhlin (blå arm, Lucas Kristensson (ljus tröja)Foto: 
Lucas Kristensson (ljuströja), Rasmus Svensborn (rutig), Elias Rasmusson – Wåhlin (blå arm), Edvin och Unn Stjerndahl kan inte få nog av att hoppa och stoja på madrassen.
Lucas Kristensson (ljuströja), Rasmus Svensborn (rutig), Elias Rasmusson – Wåhlin (blå arm), Edvin och Unn Stjerndahl kan inte få nog av att hoppa och stoja på madrassen.Foto: 
Foto: 

Himlen är mörkgrå och det ösregnar ute. Från det tegelröda gamla stationshusets stora fönster lyser värme. En trappa upp, på ovanvåningen, under takbjälkarna sitter Linda Persson och myser med ett barn i famnen. Runt omkring henne, som på små öar på dagisgolvet, sitter fler i olika åldrar.

Två killar har byggt upp en playmobilvärld, en annan plockar med pärlor och en flicka bygger noga upp hage efter hage och placerar in hästar i storleksordning.

– Jag vikariera här lite då och då och det är kul att komma och hälsa på. Jag trivs jättebra här, säger Linda Persson.

Barn i Vallösa är det nitton år gamla föräldrakooperativ som startade i byn Vallösa men som de senaste tolv åren har huserat i Snårestad. Fyra anställda har hand om tjugo barn. Mellan klockan halv sex eller halv sju och fem är här full aktivitet. Och det är inte bara tidigare anställda som gärna kommer in en sväng. Föräldrarna stannar ofta en stund extra när de hämtar och lämnar barnen.

– De brukar komma in och prata om de har tid. Det händer inte sällan att föräldrapar träffas här och bli vänner genom barnen och umgås mer privat, säger föreståndare Elsbeth Wahlberg. Anne-Charlotte Schiko Tömming kommer upp för att hämta sonen. Hon ger Linda Persson en hjärtlig hejklapp på axeln och sneglar bort på Anton. Han springer fram till henne. En rosa hårtuss sticker ut.

– Hej. Oj, har ni målet i dag. Det ser ut att ha varit roligt, säger hon.

Anne-Charlotte Schiko Tömming ställer ned bilstolen med sin sex månader gamla dotter och sätter sig på golvet. Hon ska snart köra till Köpenhamn för att hälsa på sin moster, men verkar inte ha bråttom. Medan hon ber Anton avsluta leken småpratar hon med Linda Persson.

– Ja, grattis förresten. Vi har ju inte setts sedan hon föddes, säger Linda Persson.

Alma gnyr till i bilbarnstolen. Magneteffekten är omedelbar. Tre andra barn smyger fram och klappar henne på huvudet.

Slumpen förde Anne-Charlotte och hennes man till Barn i Vallösa. Hon är från Bornholm, hennes man från Dragör och de ville bo någonstans mittemellan och hamnade i Rynge. Sedan blev de rekommenderade dagiset av en granne och de är helnöjda.

– Vi ska skaffa fyra barn för att hålla verksamheten igång här, säger Anne-Charlotte.

– Det låter bra! säger Gunilla Larsson.

Hon har jobbat här sedan starten och har haft sina egna barn här. Och även om föräldrarna inte har lika mycket tid som förr uppskattar hon när de dröjer sig kvar.

– Man får bättre kontakt med familjerna då. Nere i kapprummet håller Catrin Ekberg på och hämtar sin nyvakna son Adrian. Hon tar av sig ytterkläderna, kommer in och slår sig ned med sin pojke i soffan. Bredvid ligger dagiskompisen Charlie och sover.

– Men var är dina strumpor, Adrian?

– Oj, det verkar som att det varit strumptjuvar i farten. Alla har saknat strumpor i dag, säger Elsbeth Wahlberg.

Familjen Ekberg hamnade i trakten för att de hittade sitt drömhus i Vallösa.

– Vallösa är en fin by. Vi har kanske inte riktigt utnyttjat alla aktiviteter, men det finns en aktiv kyrka, aktivt byalag och vi trivs jättebra, säger Catrin Ekberg. Fritz Lantz och kompisarna har spritt ut duploklossar över trägolvet i rummet intill. Plötsligt byter leken skepnad. Han hoppar i en äppellåda.

– Ska vi köra ett race?

Gry Kragh tar en annan låda. Hoppandes i dem tävlar de ett par meter. Det är spännande. Ända tills Gry tröttnar och går för att göra något annat.

I dag blir det mest inomhuslek. Annars försöker de anställda gå ut med barnen så fort vädret tillåter det. De tror att byborna uppskattar att det är liv i byn.

– Vi tar våra promenader, åker pulka i kyrkobacken, går till skogen och till lekplatsen, säger Elsbeth Wahlberg.

– Och det verkar ändå vara en hel del hemma i byn på dagtid. Några arbetar hemma. Någon går en sväng med hunden. Och så byggs det mycket här. Hantverkarna hälsar på barnen. Det tycker de är spännande.

Föräldrarnas engagemang i själva verksamheten har varierat under åren. I början hjälpte föräldrarna till med både tvätt och inköp. Numera handlar det mest om att komma på en del möten. Och även om föräldrarna trivs på dagiset har de bestämt att tre anställda i vår ska få ta över verksamheten. Då blir Barn i Vallösa ett personalkooperativ.

– Det är mycket för föräldrarna i dag med jobb och hus och hem. Det är svårt att sköta dagiset också.

Elsbeth Wahlberg är ganska säker på att de har en framtid framför sig. Bara den senaste dagen har två familjer ringt och frågat efter plats.

– Och vi tycker att det känns spännande att ta över och har många idéer som vi vill förverkliga. Samtidigt är det lite kill i magen

Det skramlar i köket. Barnen kallas till mellanmålsbordet. Det blir fruktkräm med apelsin.

Jessica Ziegerer

0411- 55 78 68

jessica. ziegerer@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.