Annons

En pyntpolicy ska tas fram

Kommunfullmäktige beslutade i går kväll att man ska ta fram en strategi för offentliga utsmyckningar. Nytt är att policyn ska inte bara omfatta Ystad, utan konst och säsongspynt i hela kommunen, och därför ska även byalagen bjudas in till en referensgrupp.
Ystad • Publicerad 21 mars 2014

Miljöpartiets motion om en strategi för offentliga utsmyckningar har väckt känslor. Kulturnämndens ordförande Cecilia Fahlborg (M) var inte ensam om att gå upp i talarstolen och beklaga de senaste dagarnas hätska debattklimat kring jul- och påskpynt i Ystad, som baserats på missförstånd.

– Jag tycker att det är en jättebra motion. Det är viktigt att kommunen ger ett seriöst intryck. Men det vi ska ta ställning till i dag är om vi ska ta fram en strategi eller inte. I olika medier har den senaste veckan debatterats innehållet i strategin, som om innehållet i strategin redan var klart! Jag tycker att det är tråkigt när vi politiker får kritik för något som vi inte har gjort. Tråkigt när debatten baseras på antaganden och inte fakta, sa hon.

Annons

Inte hänsyn till smak

Nicklas Ljungström (MP) påpekade att en strategi inte ska ta hänsyn till smak eller vad konst är. Att däremot öronmärka en viss summa pengar för utsmyckning, eller hur upphandlingar ska ske, är typiska frågor att ta med i en strategi, menar Ljungström.

Stefan Malmberg (S) kommenterade också det höga tonläget på debattsidan.

– Men detta visar också att det finns ett engagemang bland allmänheten i den här frågan, och en oro för att man ska detaljreglera de lekfulla dekorationerna under vissa helger i den här strategin. Jag vill inte föregripa strategin, men jag förutsätter att detta inte är tanken.

Även byarna

Kristdemokraternas Carl-Axel Johansson var den som kom med tillägget att hela kommunen ska omfattas.

– Vi har ju flera byar som också är värda utsmyckning, och som också måste omfattas av denna strategi, sa han.

Sverigedemokraternas Jan-Åke Isaksson yrkade avslag, men motionen klubbades med 44 röster mot tre.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons