En vägledare till nästan tusen elever
Med en knapp vecka kvar innan ansökningarna till gymnasiet ska vara inlämnade börjar det brinna i knutarna för många nior.
– Vi måste välja senast nästa vecka så det börjar verkligen bli panik nu, säger Sandra Wcislek som går i nian på Västervång.
Hon står med kompisarna Nicole Holmquist och Sara Nilsson utanför studievägledarens rum. Det har de gjort de senaste 40 minuterna och har fortfarande inte kommit till. De är stressade och var tvunga att skolka från en lektion för att köa.
– Vi gick inte på engels-kan i dag, för vi var här, berättar Nicole Holmquist.
Sandra Wcislek är oroad, hennes andrahandsval ligger i andra kommuner och då fungerar det på ett annorlunda sätt när man söker.
– Man måste söka på en sida för att hitta skolorna, jag måste ha hjälp med det, säger hon.
Tjejerna har förståelse för att studievägledaren inte hinner med alla som behöver hjälp.
– Det är synd om honom, han är jättestressad, säger Nicole Holmquist. Fram till förra sommaren hade Norreportskolan och Västervångskolan varsin studievägledare. När Nor-reportskolans gick i pension tillsattes ingen ny. I stället delades tjänsten från Västervång till att omfatta båda skolorna. Tre dagar i veckan finns en studievägledare på Norreportskolan och två på Västervång. För studievägledaren innebär det en ökning från 400 till 900 personer under sina vingar.
Studievägledaren vill inte själv kommentera sin arbetssituation men enligt områdeschefen Lars Eriksson, beror nedskärningen av tjänsten på att man är inne i en fas då man omarbetar studievägledarrollen i högstadieskolorna.
– Vi ska försöka förändra det nuvarande utseendet på tjänsten. Till exempel kanske vi ska ha gruppbesök på arbetsplatser i stället för prao, säger han.
Enligt Lars Eriksson beror nerskärningen också på att antalet elever förväntas bli färre under de kommande åren.
– Vi ser att antalet elever minskar radikalt. Norre-port har gått ner med ett fyrtiotal elever.
Enligt Lars Eriksson har varken elever, rektorer eller föräldrar kommit med några kommentarer om att tillgängligheten är för låg när det gäller studievägledningen i de kommunala högstadieskolorna.
– Det är oerhört mycket fokus på niorna nu och det handlar just om yrkes- och studievägledning.
Malin Perlheden
0411- 55 78 47
malin.perlheden@allehandasyd.se