Rösta på Ystad som vackraste staden: "Skulle kunna klättra"

Ystad Artikeln publicerades
Ystad har en fin, intakt stadskärna, enligt Arkitekturupproret.
Foto:Sprisse Nilsson
Ystad har en fin, intakt stadskärna, enligt Arkitekturupproret.

Ystad är, som YA tidigare berättat, en av finalisterna i Arkitekturupprorets omröstning om vilken som är "Sveriges vackraste stad".

Omröstningen inleddes i början av året och börjar nu närma sig sitt slut. Det är möjligt att rösta fram till och med den 29 september på Arkitekturupprorets Facebooksida.

– Ystad ligger just nu sexa, men jag tycker personligen att den skulle kunna klättra. Det är få svenska städer som har en så intakt stadskärna som Ystad, med så många fina korsvirkeshus, säger Henrik Algotsson på Arkitekturupproret.

Den 1 oktober kommer Arkitekturupproret att presentera vinnaren. De städer som kommer topp tre kommer att få besök av nätverket.

Arkitekturupproret finns, enligt nätverkets hemsida, till för den som är "trött på att all nybyggnation i Sverige är fyrkantig, likriktad, ful, konstig eller tråkig".

"Vi vill visa att det finns alternativ till fyrkantiga lådor", skriver man.

Stockholm är förövrigt inte med i omröstningen eftersom huvudstaden alltid vinner denna typ av tävlingar, enligt Arkitekturupproret.

"Om någon trots allt ändå röstar på Stockholm lägger vi istället de poängen till stackars Hässleholm som annars inte lär få många röster i denna tävling."

Fakta

Topplistan

Klockan 20:00 söndagen den 24 september var ställningen:

1. Sundsvall (1726 röster)

2. Visby (1402 röster)

3. Lund (500 röster)

4. Karlskrona (459 röster)

5. Varberg (381 röster)

6. Ystad (285 röster)

Omröstningen är öppen till och med den 29 september.

Visa mer...