Annons

"Engagemanget förhindrar utanförskap"

"Är du engagerad i en rörelse får du ett värde, en bekräftelse", säger Leo Razzak, som jobbar på Fryshuset i Stockholm.
Ystad • Publicerad 4 september 2011
Patric Hallberg som startat en parkourförening i Ystad visade upp parkour och freerunning för de nyfikna.
Patric Hallberg som startat en parkourförening i Ystad visade upp parkour och freerunning för de nyfikna.Foto: Bass Nilsson
Leo Razzak, som jobbar på Fryshuset i Stockholm, kom till Ystad för att uppmärksamma att barn och unga behöver meningsfulla fritidsaktiviteter. Han tror att det kan förebygga utanförskap.
Leo Razzak, som jobbar på Fryshuset i Stockholm, kom till Ystad för att uppmärksamma att barn och unga behöver meningsfulla fritidsaktiviteter. Han tror att det kan förebygga utanförskap.Foto: Bass Nilsson
Innebandy är en av de sporter som ryms i KFUM-huset som har ungefär 300 medlemmar. Här finns också sommarteater, basket, scouter och parkour. På lördagen fick barnen prova vad de ville.
Innebandy är en av de sporter som ryms i KFUM-huset som har ungefär 300 medlemmar. Här finns också sommarteater, basket, scouter och parkour. På lördagen fick barnen prova vad de ville.Foto: Bass Nilsson

I lördags kom han till Ystad för att avsluta sin svenska sommarturné. Målet med resan, som kallats "Vad ska jag göra?", har varit att uppmärksamma både kommuner och unga på hur viktigt det är att barn och unga har möjlighet att delta i stimulerande fritidsaktiviteter.

Vid KFUM-huset råder feststämning. Här bjuds på parkouruppvisning, teaterföreställning, sång och musik. Ett hundratal unga har kommit för att prova på olika aktiviteter.

Annons

Per Berg som sitter i styrelsen för KFUM-huset tycker att det är viktigt att barn och unga kan göra roliga saker på fritiden.

– KFUM-andan bygger på att försöka få unga på rätt väg tidigt i livet. Föreningslivet är bra på det, säger han.

Leo Razzak har rest runt i Sverige i en månad med kampanjen.

– 350 000 barn växer i dag upp i missbrukarfamiljer. 200 000 lever i fattigdom. Man pratar om hur mycket det kostar att satsa på ungdomsverksamheter men utanförskapet kostar mycket mer. Med turnén vill vi nå ut även till dem som inte har föräldrar som är engagerade. Gör du roliga saker på fritiden ger det så mycket mer, även i plugget, säger han.

Leo Razzak tror att föreningslivet kan hjälpa dem som annars riskerar att hamna utanför samhället. Men han är oroad över hur föreningslivet i Sverige krymper.

– Det har varit enorma nedskärningar inom fritidssektorn och det börjar vi se konsekvenserna av. Jag jobbar med att få företag att skänka pengar till ungdomsverksamhet. Om inte kommunerna vill satsa på de unga så kanske näringslivet vill, säger han.

Taner Caliskan
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons