Annons

Engångsgrill antände soptunna - Marinans krögare lyckades släcka

En kastad engångsgrill antände en soptunna och gräset intill. Ett snabbt ingripande av krögarna på Marinan fick stopp på branden.
– Det var väldigt bra gjort, säger Göran Glifberg på räddningstjänsten.
Ystad • Publicerad 11 maj 2018
Jeanette Wrangborn på Marinan ryckte ut med skumsläckaren sedan en engångsgrill antänt en soptunna.
Jeanette Wrangborn på Marinan ryckte ut med skumsläckaren sedan en engångsgrill antänt en soptunna.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vid 22.30-tiden på onsdagen upptäckte trubadurerna på restaurang Marinan att allt inte stod rätt till.

– De såg att det brann vid Rökeriet och larmade oss, berättar Jeanette Wrangborn, krögare på Marinan.

Annons

Hon och hennes man Johan Lenngerd satt på kontoret och gick lustigt nog igenom ett protokoll från en brandinspektion.

– Vi hade brandkåren här för en inspektion samma dag och min första tanke var att det var en övning, att brandkåren ville se hur vi skulle agera, säger Jeanette Wrangborn.

Hon och Johan Lenngerd tog restaurangens skumsläckare och sprang ut.

– Det brann höga lågor ur en soptunna. Även gräset runt tunnan var antänt, säger Jeanette Wrangborn.

Hon såg en engångsgrill vid sidan om soptunnan och misstänker att det fanns ytterligare en i tunnan.

Räddningstjänsten får göra flera utryckningar varje år för att släcka bränder i papperskorgar och soptunnor som har orsakats av engångsgrillar, berättar Göran Glifberg på räddningstjänsten.

– Folk är ofta obetänksamma och kastar engångsgrillar och fimpar utan att vara säkra på att de är ordentligt släckta. Det är bra att man plockar upp efter sig, men en grill antänder lätt, säger han.

Han tycker Jeanette Wrangborns och Johan Lenngerds ingripande var väldigt bra och helt enligt regelboken.

I stora delar av Sverige och även i nordvästra Skåne råder eldningsförbud på grund av brandrisk.

– Men i sydöstra Skåne finns inget förbud. Vill man elda är det på eget ansvar. På Sörfs hemsida finns bra information om hur man ska bete sig, säger Göran Glifberg.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons