Enigt om policy som värnar handeln i city
- Andra kommuner är avundsjuka på vår stadskärna. Att inte värna den vore att falla på eget grepp, menar oppositionsrådet Kent Mårtensson (s).
Policyn som även ska antas av fullmäktige är bara en viljeyttring.
- Skulle en klädbutik vilja flytta in i en av byggfirmornas lokaler, kan vi inte stoppa det, säger kommunalrådet Thomas Lantz (m). Däremot ska vi se till att det aldrig blir något Ica Maxi i Ystad. ICA Kvantums ägare Per-Anders Olofsson skrev för ett år sedan till Ystads kommun och begärde att få köpa mark vid McDonalds och Statoils anläggningar vid Malmörondellen. En flytt av butiken dit var enligt honom en förutsättning för att kunna utveckla verksamheten.
Nu får han ett negativt svar av politikerna.
Handelspolicyn var uppe till diskussion i kommunstyrelsen för en månad sedan. Då ville politikerna avvakta rön av stadsbyggnadsforskaren Jerker Söderlind som studerat bland annat handeln i Ystad. Hans bok med synen på handeln i Ystad väntas komma i slutet av året. Men nu har politikerna tröttnat på att vänta.
- Handelspolicyn kommer upp i kommunfullmäktige om en månad. Så där är lite tid ännu, säger Thomas Lantz.
Jerker Söderlind vill inte kommentera politikernas beslut. Enligt kommunledningen finns det många affärsföretag som vill etablera sig i Ystad.
- Hittills har vi inte haft några lägen att anvisa, säger Thomas Lantz. Men policyn öppnar dörren för nyetableringar. Nu kan vi gå vidare och även köpa mark.
Kedjor som säljer skrymmande och tunga sällanköpsvaror, som vitvaror och bilar, hänvisas i policyn till Sjöborondellen, Kristianstadsvägen och Dragongatan.
Handeln i stadskärnan kan utökas utmed Hamngatan och dess förlängning i hamnen.
- Jag tror vi måste se över möjligheten att parkera i centrum, säger Kent Mårtensson. Vill vi ha in folk i stan måste de också ha någonstans att ställa bilen.