"Erosionssatsningar är ett miljöbrott"

Hagesta Byalag anser att byggandet av hövder och andra erosionssatsningar för att stoppa havets härjningar vid Löderups strandbad är mer ett miljöbrott än ett miljötänkande.
Ystad • Publicerad 19 september 2002
Arkivbild: Sprisse Nilsson
Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Satsningen håller på att förstöra kusten öster om strandbaden, bland annat i Hagestads naturreservat. I yttrande över Agenda 21 skriver byalaget med cirka 200 medlemmar bakom sig att "i förhållande till de som blir hemlösa på grund av naturens krafter på annat håll är det märkligt att stranden vid ett sommarstugeområde hamnat på EU-nivå." Det är fel att använda skattemedel och satsa på privat icke livsnödvändig egendom framhåller Margareta Nörregård, styrelseledamot och författare av skrivelsen till Ystads kommun. - Vi tycker att man kan jämföra problemen med de som finns uppåt landet där egendom förstörts till följd av översvämningar och ras. Liksom där uppe borde ersättning kunna utgå i vanlig ordning. Byalaget säger att det är bekymrad när man ser hur havet istället äter sig in i reservatet öster om Löderups strandbad. - Vi tycker inte att man skulle gjort något i Löderups strandbad utan i så fall ersätta de som drabbas. Tittar man på gamla kartor ser man ju hur kustlinjen alltid rört sig. Hon är medveten om att byalaget sticker ut hakan rejält i denna fråga. - Men det är fruktansvärt hur det ser ut på andra strandavsnitt till följd av hövder och annat. Till och med en del sommarstugeägare i Löderups strandbad håller med oss. Byalaget tycker att förslaget att ta sand antingen på land eller i havet för att göra utfyllningar vid Löderups strandbad är "minst lika märkligt". Det är inte heller något som värnar om miljön. Byalagets yttrande är på flera sidor. Det tar också upp campingen i kommunens östra del om vilken det råder delade meningar. Här föreslår man att den befintliga campingplatsen behålls men endast för semestercampare och inte som i dag en uppställningsplats och helsäsongsvistelse för nära boende. Att anlägga en helt ny anläggning intill reservatet i Hagestad norr om Sandhammaren är att förbruka ännu mer känslig natur. Dessutom utestängs det fria friluftslivet och en stor del av det unika djurlivet blir stört. Att sedan från kommunstyrelsen hota med att det annars blir vild camping beror på hur intresserad man är att hålla efter den. Det skulle innebära en stor katastrof om hela skogsområdet började brinna. Byalaget fäster också uppmärksamheten på trafiken. Man hävdar att det aldrig förekommit någon trafikövervakning på kustvägen i det här området. Därför respekteras inte heller hastighetsbegränsningarna. Byalaget varnar också för att alla barrträd håller på att försvinna på Kåsebergaåsen genom avverkning. Det kommer att hämma djurlivet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.