Annons

Ett steg närmare: Ystads nya polishus kan få klartecken i vår

Nu har tiden gått ut för att lämna synpunkter på bygget av Ystads nya polishus.
– Om allt går som det ska så kan detaljplanen landa på kommunfullmäktiges bord för avgörande under våren, säger planarkitekt Malin Hading.
Ystad • Publicerad 16 januari 2024
Nya polishuset i Ystad planeras utmed Bussjövägen och väg 19 till Kristianstad.
Nya polishuset i Ystad planeras utmed Bussjövägen och väg 19 till Kristianstad.

Det handlar om det nya polishus i två plan, med plats för 270 anställda, som planeras nordöst om Kristianstadsrondellen.

För två år sedan lämnade fastighetsbolaget Intea in en begäran om en ny detaljplan för att kunna bygga polishuset. Det planeras på mark som i dag är jordbruksmark, på andra sidan väg 19 från där brandstationen ligger.

Annons

Som YA har rapporterat är det nuvarande polishuset, som ligger närmare centrum på Kristianstadsvägen, trångbott och inte är anpassat till dagens polisarbete.

Ystads nya polishus

Det nya polishuset blir på 16 100 kvadratmeter och ger plats för 270 personer varav 150 förväntas arbeta dagtid.

Huset nås från Bussjövägen, men det kommer även att finnas en utfart mot Kristianstadsvägen.

På den totalt 37 600 kvadratmeter stora tomten anläggs även parkeringsplats med plats för 20 bilar för besökande, samt ett p-hus för per­sonal och polisens tjänstebilar.

Arkitektfirman Krook och Tjäder som ritat huset.

Förslaget på nytt polishus är ritat av arkitektfirman Krook och Tjäder.
Förslaget på nytt polishus är ritat av arkitektfirman Krook och Tjäder.

I somras var detaljplanen ute på samråd och under hösten gjordes vissa ändringar i förslaget. Bland annat ville länsstyrelsen att användning av marken för att bygga ”kontor” skulle strykas, med resonemanget att det handlar om jordbruksmark och därför bara kan bli aktuellt med ett bygge som har en ”samhällsviktig funktion” – som ett polishus.

Nu har det reviderade förslaget varit ute på granskning och ett dussintal synpunkter har inkommit.

  • Kommunstyrelsen har, genom Gunilla Andersson (M), ställt sig bakom länsstyrelsens tidigare synpunkter under samrådet. Länsstyrelsen skrev i somras att planförslaget bland annat behöver visa på att den föreslagna markanvändningen ”tillgodoser ett väsentligt samhällsintresse samt att detta intresse inte kan tillgodoses på annan plats utan att jordbruksmark tas i anspråk”.
  • I skrivelsen från kommunstyrelsen har SD lämnat en protokollsanteckning och påtalar att det inte är för sent att hitta en bättre placering som inte tar så mycket jordbruksmark i anspråk.
  • C är inne på samma linje och efterfrågar mer information från planavdelningen angående exploateringen på högt klassad jordbruksmark. Även MP och V har lämnat liknande protokollsanteckningar om nackdelarna och riskerna med att bygga på jordbruksmark.
  • Samtliga partier som lämnat protokollsanteckningar har också synpunkter på att förslaget inte är genomarbetat med avseende på trafiksäkerheten och trafiklösningar.
  • Lantmäteriet har ställt frågor om servitut och hur utfarten från polishuset ska fungera.
  • Ystad-Österlenregionens miljöförbund framhåller i sitt yttrande risken för buller i omgivande bostadshus, och ”understryker vikten av att undvika sirener när man är på Bussjövägen”.
  • Några Ystadsbor har också lämnat synpunkter och kritiserat att bygget sker på jordbruksmark. ”Är platsen den helt optimala i Ystads kommun? Byggnaden kommer att anläggas i närheten av ett naturområde och en av de bästa åkermarkerna”, skriver en Ystadsbo. ”Känner att ett bygge på bästa jordbruksmark ger helt fel signaler i detta avseende samt även med tanke på det ökade beredskapskrav vi nu står inför”, skriver en annan.

Länsstyrelsen, som är en tung instans i sammanhanget, har begärt förlängd svarstid och kommer att inkomma med sina synpunkter först den 26 januari.

– När vi har fått in länsstyrelsens yttrande kommer vi att titta på alla synpunkter och göra eventuella justeringar i planen. Målet är att fullmäktige ska kunna ta beslut under våren, säger Malin Hading på kommunens plan- och byggavdelning

Detaljplanen måste antas i kommunfullmäktige, något som väntas ske under våren. Om planen får klartecken kan byggstart ske tidigast i höst. Intea har tidigare uppskattat byggtiden till omkring tre år.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons