Annons

Ettorna fick skolan för sig själva

På måndagen inställde sig drygt 400 ettor till skoltidens tre sista år. På Österportsskolan fylldes aulan flera gånger om när det blev dags för upprop.
Ystad • Publicerad 19 augusti 2014
Lite drygt 400 elever ska under två dagar introduceras och skolas in på Sydskånska gymnasieförbundets olika program.
Lite drygt 400 elever ska under två dagar introduceras och skolas in på Sydskånska gymnasieförbundets olika program.Foto: Foto: Mark Hanlon
Gustav Svensson, samhälle/beteende: – Det känns fint. Jag vet inte vad jag ska göra efter gymnasiet, men det här programmet är väldigt brett.
Gustav Svensson, samhälle/beteende: – Det känns fint. Jag vet inte vad jag ska göra efter gymnasiet, men det här programmet är väldigt brett.Foto: Foto: Mark Hanlon
Josef Algubbaey, natur: – Det är lite nervöst. Jag har valt natur eftersom det är ett brett program med stora möjligheter.
Josef Algubbaey, natur: – Det är lite nervöst. Jag har valt natur eftersom det är ett brett program med stora möjligheter.Foto: Foto: Mark Hanlon
Maja Olsson, samhälle/beteende: – Det känns bra. Jag har valt det här programmet eftersom det inte har så svår matte, men det är ändå högskoleförberedande.
Maja Olsson, samhälle/beteende: – Det känns bra. Jag har valt det här programmet eftersom det inte har så svår matte, men det är ändå högskoleförberedande.Foto: Foto: Mark Hanlon

Det var uppenbart lite nervöst och tystnaden från eleverna var påtaglig när rektor Lars-Inge Persson hälsade eleverna välkomna till gymnasiet.

– Det kommer att bli mycket jobb, men också mycket roligt. Nu i början kommer ni säkert också ha massor av frågor, säger Lars-Inge Persson.

Annons

– Det är alltid lika roligt att hälsa nya ettor välkomna. Ni är alltid så tysta i början. Om tre år kommer det att låta annorlunda, säger biträdande rektor Lena Schmidt.

Just med tanke på osäkerheten och nervositeten så får ettorna ha skolan för sig själv under de två första dagarna på terminen. Tvåorna och treorna har sommarlov fram till på onsdag.

Under de här inledande dagarna så handlar det mycket om att skapa trygghet och gemenskap inom de olika programmen. Efter uppropet i aulan samlas eleverna i olika arbetslag och får träffa sina lärare.

En av eleverna som var lite extra nervös var Emma Miller från New Jersey, som inte bara var ny på skolan utan också ny i Ystad och Sverige. Hon ska vara utbytesstudent på samhällsprogrammet under det kommande läsåret.

– Jag är nervös, men jag har egentligen inga förväntningar. Jag vill inte ha någon förutfattad mening om hur det ska bli. Men det är spännande, säger hon när hon står utanför aulan och väntar på att hennes program ska släppas in.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons