Evangeliet som barnvänligt julspel

Ystad • Publicerad 17 december 2005
Efter att ha följt stjärnan och den vise mannen, Susanne Holmgren, kommer så barnen till stallet. Bild: Mårten Svemark
Efter att ha följt stjärnan och den vise mannen, Susanne Holmgren, kommer så barnen till stallet. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Längst fram i Mariakyrkan står en av de tre vise männen och pekar upp mot en lysande stjärna. Vid pianot sitter en åsna och brister ut i sång och framför altaret har precis en av herdarna slumrat in bredvid sitt får.

Det är ingen teatergrupp som är på besök, utan församlingsanställda i helt nya skepnader än vad vi vanligvis ser dem i. I kyrkbänkarna sitter barn från avdelningen Draken på Erici förskola och följer spänt och engagerat det julspel som utspelas framför dem.

Det är första gången Ystads församling satsar på denna lite annorlunda visning av krubban, som det egentligen handlar om.

– Det har varit stor efterfrågan på krubbvisningar, säger Stefan Ekblad, tillfälligtvis i åsnedräkt, men vanligtvis musikdirektör. Därför tänkte vi att vi skulle försöka göra den presentationen en aning mer levande, och det är musikdirektör Karolina Törlind, som har satt ihop julspelet. – Vi har haft fullt upp sen vi drog igång förra veckan, säger Susanne Holmgren, för dagen vise man, och tillägger att det kanske blir ett litet påskspel också.

Genom sidogången vid altaret träder en herde med sitt får fram och för de intresserade barnen berättar han om änglarnas sång vid Jesu födelse.

– Det här är skådispremiär för mig, säger herden Anders Björk, oftast kyrkovaktmästare.

Med sång, musik, rekvisita och verklighetstrogna dräkter dras barnen in i berättelsen om Jesus födelse och hela julspelet kulminerar i en vandring där barnen får följa den stora glänsande stjärnan för att leta efter stallet där Jesus ska finnas.

Albin Nerman, fem år tycker att julspelet var jätteroligt.

– Jag har lärt mig mycket om Jesus, säger han, men jag tänker mycket på Jesus hemma också, där har jag en hel krubba med Jesus och alla släktingarna.

Filip Johansson, fyra år berättar att han redan visste varför man firar jul, medan Alexander Knutsson, fem år helt frankt konstaterar;

– Vi firar jul för att det är kul.

Anna Schmatz

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.