Exmilitär mördade hustrun med hagelgevär

Ystad Artikeln publicerades
Höstlöven har lagt sig på gården utanför Ingelstorp. Åklagaren vill ha kvar avspärrningarna på fastigheten tills det finns dom i målet. Då kan de tas bort.
Foto:Sprisse Nilsson
Höstlöven har lagt sig på gården utanför Ingelstorp. Åklagaren vill ha kvar avspärrningarna på fastigheten tills det finns dom i målet. Då kan de tas bort.

Den 67-årige exmilitären mördade sin hustru med ett skott i nacken med ett hagelgevär i parets gemensamma bostad. Det hävdar åklagaren som åtalat mannen misstänkt för mord.

– Han kan varken förneka eller erkänna. Han har inga minnesbilder av den aktuella dagen, säger mannens försvarare advokat Carl-Owe Olsson.

Det var den 11 augusti i år kom larmet om en brand på en gård utanför Ingelstorp. När räddningstjänsten kom dit möttes den av en helt annan syn. Den 67-årige mannen var svårt skadad och kraftigt berusad. På golvet låg hans åtta år äldre hustru död.

Mannen fördes till sjukhus och vårdades på intensivvårdsavdelningen. Misstankarna riktades omgående om att han hade mördat sin hustru. 67-åringen anhölls dagen efter och häktades några dagar senare.

Mannen har omhäktats flera gånger för att utredningen inte varit klar och sitter kvar i häktet i väntan på rättegången. På onsdagen lämnade åklagaren in stämningsansökan vid Ystads tingsrätt.

Den 67-årige exmilitären åtalas misstänkt för mord. Han ska ha skjutit kvinnan med ett skott i nacken med ett hagelgevär. Först hotade mannen att döda henne och hällde ut bensin inne i huset.

Tre i den räddningsstyrka som kom till gården är åklagarens vittnen. En brandman har berättat att mannen sagt ”Jag har skjutit min fru, jag har skjutit min fru” när ambulansen hämtade honom.

Två andra brandmän har berättat att 67-åringen sagt att han ville dö och att han skjutit hustrun. De har också känt en stark bensinlukt i huset och hittade en bensindunk och bensin i köket.

Anhöriga till den mördade kvinnan är också åklagarens vittnen. De har berättat om hennes oro för mannen och att hon varit skärrad, förtvivlad och ledsen. Kvinnan ska ha varit rädd för att mannen skulle sätta eld på bostaden.

En anhörig uppger att hon hört mannen hota hustrun med att om hon hör av sig till någon ”är det nog det sista du gör”.

Åklagaren har även tekniska bevis. Den rättsmedicinska undersökningen visar att kvinnan skjutits på nära håll. Mannen hade licens för mordvapnet.

I den utredning som frivården gjort har mannen berättat om de minnesluckor som gör att han varken erkänner eller förnekar brott. Han hade 2,36 promille alkohol i blodet vid provtagning på kvällen.

Den åtalade har arbetat som militär under hela sitt yrkesverksamma liv. Han började som 16-åring, gjorde karriär och avancerade till mycket höga poster, Mannen gick i pension som 55-åring. Då arbetade han på militärhögkvarteret i Stockholm.

I frivårdens utredning berättar den åtalade 67-åringen detaljerat om sitt personliga liv. Han och kvinnan gifte sig 2002 och flyttade samma år tillsammans från Västsverige till Skåne. Mannen hade då kvar jobbet i Stockholm.

När bådas hälsa under senare år försämrades blev även deras relation sämre.

67-åringen tyckte att han inte orkade sköta gården och ville sälja. Hustrun ville bo kvar och det ledde, enligt mannen, till många konflikter.

Den åtalade har genomgått en paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning. Läkaren misstänker att han kan ha haft en psykisk störning vid mordtillfället även om han var frisk vid undersökningen.

Läkaren föreslår därför att mannen, om han döms för mord, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rätten beslutar om påföljden.

Rättegången beräknas ta tre dagar. Den startar på onsdag.

Dömd 2004

Hotade anställd på restaurang

67-åringen dömdes i juni 2004 av Stockholms tingsrätt för olaga hot. Han var berusad på krogen och hotade en anställd som skulle avvisa honom till livet med orden "jag har en pistol och kan skjuta dig när som helst".

Rätten såg det som ett allvarligt brott, men att det var en "olycklig engångsföreteelse". Mannen dömdes till 100 dagsböter om vardera 290 kronor, sammanlagt 29 000 kronor.

Visa mer...