Facket anser att förtalskonflikten kunnat undvikas

En rektor som påstår att en lärare har flera älskarinnor har inte automatisk något att göra med skolan – om det sker på lunchen.Det anser Sydskånska gymnasiets chef Annika Becker.
Ystad • Publicerad 8 december 2005

Lärarnas riksförbund anser att Sydskånska gymnansiets ledning inte hanterat konflikten mellan läraren och Skurupspolitikern Sven Rosengren och den rektor som dömdes för förtal i tisdags på rätt sätt. Rektorn dömdes för att vid en lunch, inför fyra kollegor till Rosengren, ha påstått att Rosengren hade flera älskarinnor.

Facket tror att den rättsliga processen kunnat undvikas om parterna kunnat träffas på ett tidigt skede tillsammans med gymnasiechefen Annika Becker.

– Via vårt lokala ombud tog vi en kontakt med Annika Becker för att träffas. Men hon avböjde, säger Lärarnas riksförbunds regionala ombud, Ingrid Lindholm.

Sedan dess har Annika Becker diskuterat ärendet med ett lokalt fackligt ombud vid ett flertal tillfällen. Men bilden av vad man varit överens om går i sär. I ett pressmedelande skriver Lärarnas riksförbund att de anser att skolledningen haft en för passiv attityd. Annika Becker däremot säger att facket och skolledningen varit överens om att konflikten ska lösas på civilrättslig väg.

– Vi har ansett att det här skett utanför skolan. Och därför är det en sak mellan privatpersonerna, säger hon.

Hon vill inte kommentera om tisdagens dom kommer få några följder för rektorns framtid på skolan.

Joakim Andersson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.