Annons

Fågelspillning retar hyresgäster

Hyresgästerna i det nybyggda femvåningshuset Grundström vid Bellevueparken i Ystad har drabbats av fluginvasion och en stank från fågelspillning. De boende vill att kommunen ska agera, men miljöavdelningen säger nej.
Ystad • Publicerad 11 oktober 2002
Rita Dyberg är besviken på kommunen. Bild: Bass Nilsson
Rita Dyberg är besviken på kommunen. Bild: Bass NilssonFoto: 

- Vi tycker i högsta grad att detta är en sanitär olägenhet med all exkrement på marken, säger Rita Dyberg som bor i huset och som går i spetsen för hyresgästerna. De boende i det nybyggda hyreshuset vid Bellevueparken har drabbats av flugor och dålig lukt från fågelspillning. En 100 år gammal bok utanför huset är hem för en stor grupp fåglar. Deras träk på marken har gett upphov till problem. Ruta Dyberg har gått i spetsen för de hyresgäster som vill har bort trädet. Bild: Bass Nilsson Det häckar en stor koloni råkor i träden intill huset och fåglarnas träck på marken har gett upphov till flugorna. När det har regnat så besväras de boende av en stickande lukt. Besvären tros ha förvärrats på grund av den långa och varma sommaren, och det är först nu när höstkylan kommit på riktigt som läget har förbättrats. Hyresgästerna har tidigare lämnat in en skrivelse med 27 namnunderskrifter till kommunen som manade till handling. Ett förslag var att trädkronan till en stor bok där de flesta fåglarna håller till skulle kapas. Men kommunens ståndpunkt är klar. - Bosätter man sig intill ett skogsområde får man räkna med fåglar och flugor. Jag förstår att detta kan vara jobbigt, men kommunen kan inte rycka ut och fånga flugor eller utrota fåglar. Och det 100 år gamla trädet går absolut inte att beskära mer för då dör det, säger miljöinspektör Ingalill Lassen vid Ystads kommun. Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att avskriva ärendet. Det går inte att få bort fåglarna från området med mindre än att man hugger ner träden och det är uteslutet, menar nämnden. - Vi tycker att det är konstigt att kommunen inte vill fälla detta träd när de fällt många andra träd i området. Visst är trädet gammalt, men det ser för hemskt ut med all fågelspillning och det har redan fått två stora grenar stympade. Jag är besviken på kommunen, säger hyresgästen Rita Dyberg. Miljö- och byggnadsnämnden kommer dock uppmana kommunens skyddsjägare att ha området vid Bellevueparken speciellt i åtanke nästa år. Jägarna skjuter av fåglar regelbundet i Ystad och har även gjort detta intill det nybyggda huset - en aktivitet som alltså kommer att intensifieras nästa säsong, enligt Ingalill Lassen. Både fastighetsägaren Ystadsbostäder och miljö- och byggnadsnämnden rekommenderar de boende att sätta upp nätfönster för att hindra flugorna från att ta sig in. Ystadsbostäders VD Toste Clementsson är väl medveten om fågel- och flugproblemen vid Grundström. - Vi har varit i kontakt med Anticimex och vi ska skicka in prov på flugsorten som det rör sig om. Det är en hyresgäst som tagit på sig att lämna in ett prov till oss men det har vi ännu inte fått. Vi tycker att vi tar problemen på allvar. De lär dyka upp igen och om inget annat så får vi se vad vi kan göra när det händer igen, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons