Fallvindar utanför Ystad

Familjen Jerrhag i Stora Herrestad var under natten med om hur märkliga vindar under en kort period stormade runt huset. SMHI tror att det rör sig om så kallade fallvindar.
Ystad • Publicerad 11 juli 2002

Väderfenomenet ägde rum vid 01-tiden natten till torsdagen. - Vi satt och tittade på video när vi märkte att det började fräsa utifrån, säger Dan Jerrhag. När han tittade ut såg han ett träd som nästan vek sig i vinden. - Plötsligt hördes en ruskig duns, det var en järnstege som ramlade ner. Det måste ha varit en mycket kraftig vind för att välta en sådan stege, berättar Dan Jerrhag. Efteråt upptäckte familjen att vindarna vräkt omkull krukor runt om huset. - Det varade i tio minuter max. Det var en lite märklig upplevelse, säger Dan Jerrhag som fått ägna dagen åt att plantera om blommor. Vindarna som Jerrhags råkade ut för kan vara det meteorologerna kallar för fallvindar. - I samband med sådana här åskväder förekommer det fallvindar, vindar som går rakt fram framför regnovädret. De uppstår just när nederbörden börjar öka i hastighet och styrka, säger Hans Alexandersson meteorolog på SMHI i Norrköping. Fallvindar kan under kortar perioder nå upp till orkanstyrka. - De kan nå uppåt 30-35 meter per sekund i vissa fall, dock kortvarigt i 10-20 sekunder men ibland upp till ett par minuter, säger Hans Alexandersson. Skadorna hos familjen Jerrhag tyder enligt Alexandersson på att det rör sig om fallvindar men det kan också ha varit tromb. - Jag håller det för mest troligt att det handlar om fallvindar men man kan inte utesluta en tromb, säger Hans Alexandersson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.