Annons

Falska poliser åker hem till äldre – polisen varnar

Bedragarna förfinar sina metoder att komma åt äldres pengar. Under julhelgen har ett stort antal äldre i södra Skåne fått samtal från en person som uppger sig ringa från polisens bedrägerirotel. Den falska polisen säger sig utreda ett brott och vill komma hem till sina offer.
Sydöstra Skåne • Publicerad 2 januari 2020
Anders Carlsson vill varna äldre från bedragarnas nya knep – de säger sig ringa från bedrägeriroteln.
Anders Carlsson vill varna äldre från bedragarnas nya knep – de säger sig ringa från bedrägeriroteln.Foto: Mark Hanlon

Antalet bedrägerier mot äldre har ökat. Bedragarna söker kontakt med sina offer via telefon och försöker komma över deras pengar. Ökningen märks framför allt i sydöstra Skåne.

– Nu har vi sett ett helt nytt modus. Bedragarna ringer till sina offer och påstår sig vara poliser på bedrägeriroteln. Den falska polisen påstår sig utreda ett brott, säger Anders Carlsson, förundersökningsledare vid Ystadpolisen.

Annons

Under julhelgen har åtta liknande bedrägerier anmälts i södra Skåne, några av dem ha skett på Österlen.

– Mannen som ringer presenterar sig i flera av anmälningarna som Roger Andersson.

I några av fallen har den falska polisen velat komma hem till sitt offer och i något fall uppmanas offret att lägga sitt kontokort och värdeföremål i ett kuvert som polisen ska hämta.

– Polisen påstår att sakerna måste genomgå en teknisk undersökning.

En av de drabbade har berättat att den falska polisen påstod sig ha blivit kontaktad av en smyckesbutik.

– Den falska polisen påstod att smyckesbutiken upptäckt att offrets kontokort använts för att betala varor. Därför behövde den falska polisen ha kontokortet och dess koder. Mannen uppmanades också att lägga sina smycken i kuvertet.

”Jag tror att många låter sig luras av att bedragaren påstår sig ringa från just bedrägeriroteln”
Anders Carlsson

I det här fallet gjorde den drabbade som han blev tillsagd. Kuvertet hämtades och först i efterhand upptäckte den drabbade att det saknades 11 000 kronor på hans konto.

Anders Carlsson påpekar att en del av de äldre som drabbats inte går på bedrägeriet, medan andra gör det.

– Jag tror att många låter sig luras av att bedragaren påstår sig ringa från just bedrägeriroteln. Ringer man därifrån tror man inte att det är någon som vill luras.

Hans råd är att kasta på luren.

Annons

– Polisen jobbar inte på det sättet.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons