Annons

Faran över i Ystad

(Uppdaterad 17.49). Räddningstjänten avblåser nu insatserna på bangården i Ystad. De räddningstyrkor från Svedala, Simrishamn, Skurup och Lund som tidigare funnits i beredskap lämnar nu Ystad och faran anses därmed vara över. Vägavspärrningarna har, eller kommer att, hävas.
Ystad • Publicerad 7 mars 2003
Det är den här vagnen som läcker. Det är ännu oklart om den läcker det hälsofarliga ämnet koldisulfid. Bild: Bass NilssonFoto: 

Tomas Hermansson, räddningsledare informerar personal om läget tidigare på fredagseftermiddagen. Bild: Jan-Olle Persson Det var strax före klockan 14.00 som ett område 200 meter runt en vagn - som stod placerad mellan Finakorset och Simhallen - spärrades av på grund av explosionsrisk. Det luktade runt vagnen, som varit lastad med det mycket giftiga och högexplosiva ämnet koldisulfid. Polisen spärrade av Österleden, Ekenäsgatan, Fridhemsgatan och, till en början, även Hamngatan. Räddningstjänst från flera kommuner samt ambulans och akutbil tillkallades. Bild: Mark Hanlon Det var oklart huruvida vagnen, som befarades läcka, fortfarande var lastad med koldisulfid, eller om det enbart var kvävgas, som vagnen hade tvättats med, som pyste ut. Koldisulfid är en tung gas som ligger längs marken och inte stiger och tunnas ut. Den är farlig att andas in och kan irritera och både ögon och luftvägar. De byggnader som låg inom den närmsta säkerhetszonen på 200 meter runt vagnen eveakuerades på människor. Planerna på avspärrning gjordes upp i ett tidigt skede. Bild: Jan-Olle Persson Det var när vagnen skulle lastas ombord på ett fartyg för transport tillbaka till Polen som läckaget upptäcktes. Vagnen som fanns placerad sist i tåget plockades bort från färjan och placerades på bangården. Enligt räddningstjänsten används kvävgas när en vagn av den här typen är fullastad och ska tömmas. Innehållet trycks alltså ut med kvävgasen. Gasen som nu läcker ut sägs innehålla mycket låga koncentrationer av det hälsofarliga ämnet. Något som är anledningen till att faran nu anses vara över för Ystadsborna. Avspärrningarna i centrala Ystad ledde till stora trafikstockningar. Bild: Bass Nilsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons