Färre brott anmälda i Ystad

Antalet anmälda brott i Ystad minskar hittills i år med 30 procent. Både våldsbrott och tillgreppsbrott/skadegörelse minskar medan anmälda narkotikabrott ökar.
Ystad • Publicerad 11 juli 2002
Arkivbild
ArkivbildFoto: 

Anmälningarna till och med maj i år var 1017, det ska jämföras med 1446 under samma period 2001. - Det är många faktorer som kan spela in. Jag är väldigt försiktig med procentsatser eftersom tillfälliga förändringar kan få stor genomslagskraft. Några heltäckande förklaringar är svåra att hitta, säger Nils Sjöberg närpolischef i Ystad. Våldsbrotten minskar med sju procent jämfört med förra året. Men nivåerna ligger fortfarande en bra bit över nivåerna från slutet av 90-talet. Genomsnittet för 1998 till 2000 var 75 anmälningar mellan januari och maj. Nu ligger de på 106. - Det kan delvis bero på en kodförändring, till exempel att olaga hot numera räknas in under våldsbrott, säger Nisse Sjöberg. Misshandlar utomhus har hittills minskat med 30 procent jämfört med förra året och är därmed lägre än på många år. - Vi har jobbat mycket med detta i en handlingsplan så att vi ständigt får ner anmälningarna, säger Sjöberg. Målet är att antalet anmälda misshandlar på stan ska understiga 80 per år. Förra året anmäldes 65 fall och trenden i år pekar mot en ännu lägre nivå. - Vi är där folket är, försöker stävja bråk och samverka med ordningsvakterna. Vi är på plats när bråket uppstår, säger Nils Sjöberg. Vidare har hittills i år bara ett rån anmälts i Ystad, 2001 var det fem fall. Antalet olaga hot riktade mot kvinnor eller mot personer under 18 år ökar från 18 2001 till 28. Enligt Nils Sjöberg kan det bero på hot som skickas över mobiltelefonen, så kallade SMS. Tillgreppsbrott som exempelvis stöld, inbrott, och skadegörelser minskar i år med drygt 23 procent jämfört med genomsnittet för åren 1998-2000. - Folk har bättre lås på hus och cyklar och är mer försiktiga med att lämna värdefulla saker i bilen, säger Nils Sjöberg. Hittills har 85 cyklar anmälts stulna, mellan 1998 och 2001 har den siffran legat runt 155 för perioden januari till och med maj. Inbrotten i bostäder ligger med 13 fall än så länge på den lägsta nivån sedan 1998. - Vi har jobbat med detta. Vi har bland annat varit ute och föreläst om hur man kan skydda sig, säger Nils Sjöberg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.