Annons

Färre gymnasieprogram vid privat etablering?

Ökade kostnader och ett begränsat utbud av gymnasieutbildningar i regionen. Det kan enligt Sydskånska Gymnasieförbundets arbetsutskott bli konsekvenserna om företaget Tultra får tillstånd att etablera en fristående gymnasieskola i Ystad.
Ystad • Publicerad 10 augusti 2002

- Vi måste titta på de ekonomiska konsekvenserna och konsekvenserna för elevernas valmöjligheter, säger Stefan Bergström rektor för rektorsområde 3 och den som tagit fram underlaget till yttrandet. Företaget Tultra Utbildnings AB har ansökt till Skolverket om att få starta en gymnasieskola i Ystad med start höstterminen 2003. Planerna är att erbjuda elever utbildning inom tre program: Medieprogrammet med inriktning IT-media, Elprogrammet med inriktning IT-nätverksteknik och Handelsprogrammet inriktning entreprenörskap. Gymnasieförbundets arbetsutskott enades vid sitt senaste sammanträde om ett yttrande i frågan till Skolverket. Utskottet menar att konsekvenserna blir att gymnasieförbundet får lägga ner sina el- och medieprogram och att handelsprogrammet måste reduceras med 50 procent. - Det är den yttersta konsekvensen om friskolan fyller sina platser, säger biträdande gymnasiechefen Bengt Svensson. De drastiska konsekvenserna beror på att elevunderlaget till de tre berörda programmen är relativt litet. Till årets intagningen sökte 37 elever i första hand elprogrammet, 57 till medieprogrammet och 74 till handelsprogrammet. Tultras fristående gymnasium planerar att ha 40 platser per årskurs på elprogrammet och medieprogrammet och 30 på handelsprogrammet. - Om man ska hålla en bra kvalitet på utbildningarna måste man ha ett bra elevunderlag, säger gymnasieförbundets ordförande Kent-Ivan Andersson (m) ordförande i gymnasiedirektionen. Skulle gymnasieförbundet reducera sina utbildningar som arbetsutskottet beskriver innebär det att tre inriktningar försvinner på både el- och medieprogrammet. - Valmöjligheterna som eleverna får blir mindre eftersom vi inte har råd att ha hur små grupper som helst, säger Bengt Svensson. Utbudet av utbildningar skulle alltså minska och risken öka för att elever i framtiden får söka sig till skolor utanför gymnasieförbundet öka. - Om läget blir att många elever söker sig till utbildningar och vi inte har möjlighet att erbjuda till exempel elprogrammet så har eleverna rätt att söka i andra delar av landet och då får vi en ökad kostnad, säger Bengt Svensson. Friskolor får betalt per elev efter en prislista som regleras i friskoleförordningen. Enligt beräkningarna i yttrandet skulle kostnader för gymnasieförbundets medlemskommuner öka med omkring nio miljoner kronor eftersom friskolans platser är dyrare än gymnasieförbundets. - Det är på grund av de stordriftsfördelar vi har, säger Stefan Bergström. Men målar ni inte upp ett överdrivet negativt scenario? - Vi har tagit fram de negativa konsekvenserna och inte tittat på den andra biten. Vi har följt regelverket från Skolverket för hur ett yttrande ska sättas upp, säger Kent-Ivan Andersson. Arbetsutskottets yttrande ska nu behandlas i direktionen innan det skickas Skolverket.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons