Fem nya felbehandlingar

Fem patienter med allvarliga hjärtproblem kan ha felbehandlats på medicinkliniken på Ystads lasarett enligt en ny anmälan till Socialstyrelsen. Fallen borde anmälts enligt Lex Maria. I en tidigare anmälan sägs att slarv kan ha lett till tre dödsfall.
Ystad • Publicerad 9 september 2009
Ännu en anmälan har lämnats in mot Ystads lasarett. Den här gånger har felbehandling av fem patienter med hjärtproblem anmälts till Socialstyrelsen. Arkivbild: Bass Nilsson
Ännu en anmälan har lämnats in mot Ystads lasarett. Den här gånger har felbehandling av fem patienter med hjärtproblem anmälts till Socialstyrelsen. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

– Det här visar på en usel patientsäkerhet. Misstag sker men inte så här många och allvarliga, säger Michael Maspers, överläkare och specialist i kardiologi och internmedicin på Simrishamns sjukhus, som lämnat in båda anmälningarna till Socialstyrelsen.

– Det är en grav försummelse. Jag tycker att alla fem är Lex Maria -fall.

Enligt anmälan till Socialstyrelsen har Simrishamns sjukhus rapporterat de fem nya fallen som avvikelserapporter och den medicinskt ansvarige läkaren har skickat fallen vidare till chefsläkaren på Ystads lasarett. Den 4 juni berättade Ystads Allehanda om Michael Maspers första anmälan till Socialstyrelsen som innebar att bristfällig eller felaktig handläggning kan ha lett till att tre patienter dött på Ystads lasarett. Totalt handlade det om tio fall som inträffat under 2007 och 2008.

Maspers har tidigare arbetat på medicinkliniken på Ystads lasarett.

– Jag tror inte att Ystads lasarett rapporterat något av fallen och det är en orsak till att jag skickat in anmälan.

– Om de tio första fallen ska granskas, ska även dessa fem göras det. De är lika allvarliga, säger han.

De fem nya fallen har inträffat i år och gäller patienter som sökt vård för olika hjärtproblem. Några patienter har sökt via Simrishamns sjukhus eller kommit direkt till medicinkliniken på Ystads lasarett. Enligt Maspers har uppenbara symptom negligerats i Ystad.

– Det är inte acceptabelt att patienter far illa, säger han. Enligt anmälan uppvisade en patient som sökt vård på Ystads lasarett symptom på hjärtinfarkt och hjärtsvikt Detta uppmärksammades inte i Ystad utan först i Simrishamn. Patienten skickades då till Lund för ballongvidgning av ett av kranskärlen.

"Det är en allvarlig och undermålig utredning/behandling i Ystad av svårt hjärtsjuk som inte läggs in på hjärtavdelning", står det i anmälan.

I ett annat fall handlar det om en patient med känd kranskärlssjukdom som två gånger skickats till Ystads lasarett utan att något gjorts åt hjärtproblemet.

– Patienten kommer till Simrishamn igen och har mer ont i bröstet plus hjärtsvikt, säger Michael Maspers.

Till slut skickades patienten till Lund för vård. Socialstyrelsen utreder redan den första anmälan som gäller tio patientfall på Ystads lasarett och ska även granska den nya.

– Vi kommer att begära journalkopior av de fall vi har sedan tidigare, de har vi inte beställt ännu, säger Thomas Brezicka, tillsynsläkare på Socialstyrelsen i Göteborg.

– Därefter får vi se om vi också ska komplettera de nya fallen, det är inte säkert i första vändan.

Han vet inte när granskningen av de första fallen är klar.

– Det är ett omfattande material. Det är svårt att säga hur pass omfattande utredningen kommer att bli. Först ska vi ha journalkopior från Ystads lasarett sen får vi se vad nästa steg blir, säger han.

Chefsläkaren Christer Wahlfrid på Ystads lasarett har inte kunnat nås för en kommentar.

Carina Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.