Annons

Fem olika förslag om Fritidsbadets framtid

Hotell, bostäder eller friskvårdsanläggning. De är några förslag som kommit in i markanvisningstävlingen om Fritidsbadets framtid. Vinnaren får köpa fastigheten för 650 000 kronor och förvandla den i enlighet med sina idéer.
Ystad • Publicerad 10 mars 2014
Slutbadat. I maj är det dags för sista doppet i Fritidsbadet efter drygt 52 år. Sedan ska det gamla badhuset förvandlas till något annat.
Slutbadat. I maj är det dags för sista doppet i Fritidsbadet efter drygt 52 år. Sedan ska det gamla badhuset förvandlas till något annat.Foto: 
Hotell Fritiden är et av dem inlämnade förslagen. Bakom det står PMJ fastigheter. Arkitekter är Arkitektmagasinet och Ahrlings arkitektbyrå. Förslagsställare : PMJ Fastigheter. Arkitekter : Arkitektmagasinet och Ahrlings Arkitektbyrå
Hotell Fritiden är et av dem inlämnade förslagen. Bakom det står PMJ fastigheter. Arkitekter är Arkitektmagasinet och Ahrlings arkitektbyrå. Förslagsställare : PMJ Fastigheter. Arkitekter : Arkitektmagasinet och Ahrlings ArkitektbyråFoto: 

När tiden för att lämna in förslag i markanvisningstävlingen gick ut vid månadsskiftet hade Ystads kommun fått in fem olika förslag om Fritidsbadets framtid. Nu ska en bedömningsgrupp med sju kommunala tjänstemän gå igenom de olika idéerna.

– Vi tar upp alla förslag till prövning och väljer sedan ut ett att gå vidare med. I slutändan blir det politikerna som fattar beslut, säger stadsarkitekt Leila Ekman, en av de sju som ska bedöma förslagen.

Annons

Vinnande förslag

Gruppen ska arbeta ganska snabbt. I slutet av mars ska arbetet vara klart och i maj ska det vinnande förslaget presenteras om allt går som planerat.

Kommunen ska ta fram en ny detaljplan i samråd med den som vinner tävlingen där fastigheten kan användas till något annat än badhus. I förutsättningarna ingår att den ursprungliga östra delen mot Jennygatan inte får rivas och en rad olika skyddsbestämmelser.

– Vi har satt ett ganska lågt pris som motiveras av att vi ställer en lång rad krav, säger Leila Ekman.

Kommunen ställer också krav på ekonomiska muskler hos den som ska få köpa fastigheten.

– Vi har lagt stor vikt vid en framtida hållbar förvaltning av fastigheten, säger Leila Ekman.

Tre av förslagen är mer detaljerade. Där vill företagen bakom förslagen riva den nyare tillbyggnaden av badhuset och kommer sedan med olika idéer om utformningen.

Fastighetsbolaget Ottiliana för fram förslaget Fritidshallen liv och lust. Då byggs lokalerna om till ett träningscentrum för friskvård med lokaler för aktiviteter som gymnastik, dans, styrketräning, spinning, klättring och yoga.

Fritidshallen kompletteras sedan med fyra nya sammanbyggda radhus på baksidan av badet. Det blir treplanshus med en bostadsyta på mellan 186 och 208 kvadratmeter beroende på hur husen utformas.

Hotell och konferens

Annons

PMJ fastigheter vill bygga om badhuset till Hotell Fritiden med sammanlagt cirka 67 hotellrum, elva av dem i den gamla delen av huset som ska stå kvar. Baddelen förvandlas till en konferensanläggning med barer och restauranger. I förslaget finns också en uteservering mot Bollhusparken.

WOJ arkitekter och Naidovski invest kallar sitt tävlingsförslag för Sfinxen. Deras tanke är att göra om fastigheten till bostäder för åldersgruppen 50 plus. Företagen räknar med att det kan bli 34 lägenheter som kombineras med lokaler för butiker, kafé och service i bottenplanet.

Bassängdelen byggs i det förslaget om till et torg med kafé och möjlighet till aktiviteter som boule, badminton, konserter och teater. På en av ritningarna finns också en mindre pool.

Två av personerna bakom Individuella sportsföreningen i Ystad vill utveckla en extremsportspark och lokaler för föreningar i ett Föreningarnas hus. De har hittills haft kontakt med fem föreningar som har sammanlagt 250 medlemmar.

Förslaget förutsätter att kommunen fortsätter som ägare och hyr ut antingen till olika föreningar eller till någon som förvaltar fastigheten åt de föreningar som hyr in sig där.

Ett femte förslag har lämnats in av Stefan Fischlein som vill göra om badhuset till en anläggning med akvarium, terrarium och kafé och nämner det nya akvariet i Köpenhamn som en förebild. Han vill genomföra sina idéer tillsammans med kommunen.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons