Annons

Fika ger fortsatt gemenskap

Varje onsdag träffas de gamla arbetskamraterna från Draka Kabel för att fika på Mariacaféet vid Stortorget. – Det är för det sociala, man sitter och snackar, säger Ulf Hagström.
Ystad • Publicerad 4 mars 2014
Boken om arbetskamraterna på Draka kabel ligger klar för tryckning. Bilden på omslaget har tagits av Andreas Graube.
Boken om arbetskamraterna på Draka kabel ligger klar för tryckning. Bilden på omslaget har tagits av Andreas Graube.Foto: 
Gamla arbetskamrater. Hans Holst, Tommy Andersson, Thor Gustavsson, Lasse Holst och Ulf Hagström träffas för en förmiddagsfika på Mariacaféet. Tillsammans har de arbetat 147 år på Draka kabel och Bjurhagen.
Gamla arbetskamrater. Hans Holst, Tommy Andersson, Thor Gustavsson, Lasse Holst och Ulf Hagström träffas för en förmiddagsfika på Mariacaféet. Tillsammans har de arbetat 147 år på Draka kabel och Bjurhagen.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Han var en av drygt 90 anställda på Draka kabel när företagets ägare i oktober 2009 beslutade att lägga ner fabriken i Ystad och flytta produktionen till Finland och Holland. Den 15 juni året efter var det definitivt slut på en nästan 50-årig företagsepok i Ystad.

Nästan direkt tog några som arbetat på företaget initiativ till att träffas. De började på Mariacaféet och dit kommer fortfarande ett troget gäng för att fika och fortsätta snacket från arbetsplatsen.

Annons

Här ventileras det mesta, stort som smått. Kommentarerna kommer snabbt. Tonen är ofta rå, men hjärtlig. Det gäller att hänga med. Alla får sin släng av sleven när de gamla arbetskamraterna munhuggs.

– Vi är runt ett tiotal som kommer hit ibland. Det varierar hur många vi är, säger Thor Gustavsson.

– Vi vill träffas, alla jobbarkompisar.

Han är en av veteranerna i gänget med 40 år på företaget och var med när Bjurhagen som det då hette 1986 lämnade Malmö och samlade hela produktionen i Ystad.

– Jag pendlade i fyra och ett halvt år. Sedan flyttade jag hit, säger Thor Gustavsson.

– Vi hade det bra på företaget. Började man där var det ingen som lutade frivilligt.

De flesta har fått nya jobb. Tommy Andersson som arbetade på företaget i 24 år arbetar nu på arresten hos polisen i Ystad.

– När jag är ledig kör jag hit för det mesta för att höra på pensionärerna, säger Tommy Andersson.

Lars Holst kan fortfarande gräma sig av att de holländs-ka ägarna valde att stänga fabriken i Ystad för att flytta produktionen av plats till fins- ka Uleåborg och gummit till nederländska Emmen.

– Det är för billigt i Sverige att lägga ner ett företag och flytta utomlands. De kunde inte lägga ner i Holland eller Tyskland. Det hade blivit för dyrt, säger han.

Annons

Nu har historien om Ystadsfabriken dokumenterats i en bok som i ord och bild berättar om arbetsplatsen. Ett arbete som startade strax efter det att chockbeskedet om nerläggningen kom och sedan har fortsatt efter det att de sista anställda lämnade fabriken.

– Det är en dokumentation av hela tiden, från begynnelsen till nerläggningen, säger Lasse Holst.

Tillsammans har arbetskamraterna intervjuats, skrivit själva och valt ut bilder. Vi ska inte låta oss raderas ur historien heter boken som väntar på att tryckas för att släppas senare i vår.

Studieförbundet ABF och Centrum för arbetarhistoria vid Lunds universitet har varit med när arbetskamraternas skrivit sin historia. Deras fackförbund IF Metall har stöttat arbetet.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons