Filmfond ska locka till inspelningar

Ystads kommun vill starta en filmfond tillsammans med näringslivet. Under tre år ska 45 miljoner kronor delas ut till bolag som gör sina filmer i regionen.
Ystad • Publicerad 2 oktober 2007
En kreativ verkstad för filmare i ett av de gamla stallen på regementet och en filmfond att söka pengar från. Nyheterna föll dokumentärfilmare Ylva Floreman och regissör Anders Banke i smaken. Kommunens filmsamordnare Anna Maris poängterade att den nya filmfonden ligger helt utanför Film i Skånes budget. BILD: KRISTINA ERIKSSON
En kreativ verkstad för filmare i ett av de gamla stallen på regementet och en filmfond att söka pengar från. Nyheterna föll dokumentärfilmare Ylva Floreman och regissör Anders Banke i smaken. Kommunens filmsamordnare Anna Maris poängterade att den nya filmfonden ligger helt utanför Film i Skånes budget. BILD: KRISTINA ERIKSSONFoto: 

Kommunalråd Thomas Lantz (m) avslöjade planerna på ett möte med representanter för filmbranschen i går kväll. Satsningen ses som ett led i att blåsa liv i filmstaden Ystad. Kommunen måste göra något för att få en kontinuitet i produktionen och inte vara beroende av Wallanderinspelningar.

– Pengarna ska komma både från näringslivet och kommunen. Vi tror att många företagare är intresserade. Ingen som jag hittills frågat har sagt nej, säger Thomas Lantz.

Tanken är att 15 miljoner om året ska gå till filmbolag som förlägger sina inspelningar i Ystad och intilliggande orter. I första hand ska fonden finnas i tre år.

Men det är långt ifrån kommunen som ska stå för hela pengapåsen. Fem miljoner kronor ska komma från den så kallade besöksnäringen, alltså företag som drar nytta av att filmbolag kommer hit. Resten ska kommunen och andra typer av företag dela på. Lantz tes är att varje satsad krona ger fyra tillbaka. Han baserar det på erfarenheten av Wallanderfilmerna. Med sig i går hade han en lista på företag som sagt sig vara intresserade av att sponsra med pengar. Det är däremot inte självklart att de ska få bestämma vilka filmer som ska få del av dem. Tanken är att ett filmråd med branschfolk ska tillsättas för att fördela pengarna.

– Det måste människor som förstår sig på det här göra, förklarade Thomas Lantz.

Filmfonden ska ge en rejäl bas för att locka hit ännu fler produktioner och alla typer av filminspelningar, både tv-serier, kortfilmer, långfilmer och reklamfilm. Och för att stimulera etableringar har kommunen fler planer. Till exempel diskuteras att bygga om ovanvåningen på ett gammalt stall på regementsområdet till ett företagskollektiv för folk i filmbranschen. Thomas Lanzt kallar det för en kreativ verkstad.

– För den som vill etablera sig som ensamföretagare blir det en arbetsplats med gemensamma utrymmen tillsammans med andra som är inom film. Jag tror att sådana möten föder tankar och idéer. Som en tredje satsning ska kommunen också bli bättre på att hjälpa till med bostäder för filmarbetare som kommer hit och jobbar tillfälligt. Ett stort problem har varit att bolagen haft svårt att hitta billiga boenden för medarbetare – speciellt under sommaren. Kommunen ska därför försöka se till att filmjobbarna under högsäsongen kan hyra studentbostäder billigt. Ett 30-tal filmarbetare hade slutit upp på mötet i Nya rådhuset. En av dem var regissören Anders Banke som bland annat spelat in filmen Frostbiten i Ystad. Innan mötet hade han inte några speciella förhoppningar utan hade mest kommit för att höra om det var något på gång. Nyheten om en filmfond och billigare boende för filmfolk blev glädjande.

– Extremt positivt med en filmfond. Från när ska den fungera? Och hur mycket ska gå till tv-serier som Wallander? undrade han genast.

Thomas Lantz svar blev att han hoppas att Wallanderfilmerna framöver får stöd från andra externa finansiärer och att en mycket liten del ska gå till den typen av produktion. Till våren vill han att fonden ska vara igång.

Jessica Ziegerer

0411- 55 78 68

jessica.ziegerer@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.