Annons

Filmverkstad för Ystads unga

I veckan hålls den första filmfestivalen för unga i Ystad. På olika håll i staden får grundskoleelever se filmer, lyssna på föredrag och, kanske roligast av allt: producera egna filmer i ett filmrally på Cineteket.
Ystad • Publicerad 22 oktober 2008
Efter film blir det analysdiskussion.
Efter film blir det analysdiskussion.Foto: 
Linus Sigurd och Arvid Asp gör sin film med stöd av lärarkandidat Marie Clausson.
Linus Sigurd och Arvid Asp gör sin film med stöd av lärarkandidat Marie Clausson.Foto: 
Foto: 
Filmtajm.
Filmtajm.Foto: 
Filippa Svennergård, Tova Jönsson, Tea Grufstedt och Julia Wermelin Sjöberg gör sin första animerade film under Ystads Filmfestival på Cineteket. bild: anette sjöstrand
Filippa Svennergård, Tova Jönsson, Tea Grufstedt och Julia Wermelin Sjöberg gör sin första animerade film under Ystads Filmfestival på Cineteket. bild: anette sjöstrandFoto: 

Fyra flickor i försteklass är helt absorberade av sitt tecknande. Under ett filmrally på tre timmar ska de göra sin första animerade kortfilm tillsammans. De ritar figurer, bygger kulisser och med hjälp av så kallad stop-motion-teknik ska sedan stillbilder filmas till en sekvens.

- Filmen handlar om en katt som har gått vilse. Hon träffar en björn som hjälper henne och kastar boll med henne och sedan går de hem och äter middag tillsammans. Vi tror att filmens titel blir "Katten som gick vilse", förklarar Tova Jönsson, en av filmens fyra producenter och regissörer. Rörelsen i filmen skapas genom att flickornas figurer, som sitter på magneter på en tavla, flyttas en liten bit i taget och fotograferas. 100 bilder blir till cirka 10 sekunder film, förklarar Jonatan Stoltz som är elevernas handledare.

Annons

Han är själv elev på Sydskånska gymnasiet, men har läst flera medierelaterade kurser och gjort flera egna filmer.

Cinetekets lokaler myllrar med filmaktiviteter för barnen. Ystads filmfestival, YFF, ska vara den första av sitt slag. Festivalprogrammet vänder sig till alla barn och ungdomar i årskurs 1-9 i Ystads skolor. Temat är LikaOlika, det vill säga mot rasism och diskriminering och för ett jämlikt, tolerant och öppet samhälle.

Anna Maris, projektledare på Cineteket, är imponerad av försteklassarnas förmåga att analysera filmer som de fått se.

- De har fått se kortfilmer som faller inom temat LikaOlika, och även om det ibland är ganska komplicerat så förstår barnen jättebra om hur de olika personerna i filmerna är, och hur deras liv korsar varandra. Det är lite svårt att förklara om man inte sett filmerna, men barnen drar samma slutsatser som de som går på universitetet, säger Anna Maris. Analyser av filmmediet i all ära, men allt skapande har sin grund i en lust att uttrycka sig och det arbetet ska gärna vara roligt. Linus Sigurd och Arvid Asp har roligt. De sitter framför datorn och klipper sin kortfilm som heter "Dålig promenad".

- Den handlar om en gubbe som promenerar. En fågel bajsar på hans fot och sedan på hans huvud. Det ska bli en rolig film, säger Linus Sigurd.

Killarna är nog redan i Hollywood i tanken, för när YA önskar dem lycka till blir svaret:

- Thanks!

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons