Annons

Fler flyktingar till Ystad

Fredriksbergs kursgård, stugbyn i Sandskogen och vandrarhemmet Violen i Köpingebro blir flyktingboenden igen. Migrationsverket har skrivit avtal om 180 platser för asylsökande på de tre anläggningarna.
Ystad • Publicerad 19 augusti 2014

– Vi har redan börjat placera folk på kursgården i Fredriksberg, säger Mårten Mårtensson, biträdande chef på mottagningsenheten på Migrationsverket i Malmö.

Omkring 45 flyktingar har flyttat in, men det finns plats för 60. Det dröjer någon vecka innan de 70 platserna på Violen och 50 i stugbyn kan användas.

Annons

– De kan vi inte ta i besittning förrän turisterna har försvunnit, säger Mårten Mårtensson.

Migrationsverket har använt de tre anläggningarna i Ystad tidigare, men avvecklade dem i augusti förra året. När det nu kommer allt fler asylsökande, framför allt från Syrien och Eritrea, behövs de som tillfälliga boenden igen.

– Det har varit en väldigt stor ökning. Vi har 2 000 nya asylsökande varje vecka. Då måste vi agera. Vi måste ha sängplatser och mat för dem som kommer, säger Mårten Mårtensson.

– Vi har behov av väldigt mycket platser. Hade vi fått ut de 11 000 som fått uppehållstillstånd hade läget varit bättre.

Anläggningarna har avtal till i maj nästa år. De får 200 kronor per dygn för logi och 150 kronor för mat för dem som bor där. För kursgården är priset lägre än förra gången annars är det på samma nivå.

INTERNAL INTERNAL
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons